Начало / Образование / Напрежението в ПГМЕТ в Плевен ескалира, учителите готвят мълчалив протест

Напрежението в ПГМЕТ в Плевен ескалира, учителите готвят мълчалив протест

Напрежението между колектива и директора на ПГ по механоелектротехника в Плевен днес достигна нова точка на напрежение. Цветан Киринов, който от края на миналата седмица е в отпуск по болест, днес е дошъл в училището в ранния следобед, след края на учебните часове и по думите на учителите, които все още не са си били тръгнали, се е нахвърлил върху тях с обиди и квалификации. Опитът на учителите да се защитят от словестните му нападки довели единствено до това, че Киринов извикал полиция. „Ние го посрещнахме с „добър вечер”, а той ни обвини, че правим живи вериги и външи хора го нападат”, разказаха учителите, които, притеснени от случващото се, са потърсили  съдействие от РУО – Плевен, от синдикатите и от медиите. Когато пожелахме да влезем в учителската стая, където бяха Киринов и почти целият учителски колектив, директорът ни атакува с крясъци, заявявайки че не иска нито да бъде сниман, нито да бъде записван. Малко след това, заедно с двамата полицаи, той напусна сградата на училището.

Колективът на ПГ по механоелектротехника в Плевен готов за стачка, не искат директора си

Напрежението в професионалната гимназия назрява вече от месец. Досега колективът е подал няколко сигнала до РУО – Плевен, под които подписите си са сложили всичките 30 учители и непедагогически персонал. В понеделник в училището  беше началникът на РУО – Албена Тотева, заедно с председателя на КНСБ в Плевен – Янчо Андонов, за да се срещнат с учителите и директора, за да търсят разрешение на конфликта. Киринов обаче беше излязъл в болнични до 28 ноември.  Тогава Тотева издаде заповед, с която за временно изпълняващ длъжността директор е назначен Росен Хаджиев. Той обаче няма достъп до кабинета на Киринов, където се намира рутер, който обслужва половината компютри в училището , включително и тези за провеждане на учебни часове. Тъй като Киринов не идва в уговорените часове, техници не могат да преместят рутера и това възпрепятства нормалната работа и учебна дейност.

img_6258%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%88%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0

След днешната ескалация на напрежението учителите и целият колектив са решени да продължат действията си докрай. Утре ще подадат сигнал до Инспекцията по труда и ще направят мълчалив протест пред сградата на РУО в Плевен, каза синдикалният лидер в училището Наташа Басарова. Ние си запазваме правото да бъдем в стачна готовност и ако не бъдат изпълнени исканията ни директорът Цветан Киринов да бъде уволнен дисциплинарно, ще пристъпим към позволените ни от закона ефективни протестни действия, обяви Басарова.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...