Начало / Образование / Колективът на ПГ по механоелектротехника в Плевен готов за стачка, не искат директора си

Колективът на ПГ по механоелектротехника в Плевен готов за стачка, не искат директора си

Учителският колектив на Професионална гимназия по механоелектротехника –  Плевен изпрати сигнал до медиите, чрез който търси съдействие за решаване на назрял сериозен конфликт с директора на училището Цветан Киринов.

Обръщаме се към Вас с надеждата за съдействие по изключително сложен и касаещ спешно решаване казус, се казва в изпратения до медиите сигнал.

Ето какво пише в него: „На 16.11.2016г. педагогическият ни състав посети и внесе в Регионално управление на образованието – гр. Плевен официално становище, придружено с постъпили сигнали, и потвърдено с приложените подписи на целия колектив. Изразихме категоричното си настояване за необходимостта от адекватни законови мерки, които да подсигурят нормална работна атмосфера в училището ни, тъй като през последния едномесечен период целият колектив е подложен на ежедневен стрес, тормоз и унизително отношение от страна на директора на училището г-н Цветан Киринов. В това становище сме посочили ясно и категорично, че ако РУО не предприеме мерки за овладяване на ситуацията, ще бъдем принудени да се възползваме от правото си на колективен отказ за изпълнение на преките ни служебни задължения (ефективни стачни действия) съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове”.

Колективът на ПГ по механоелектротехника се е срещнал с началника на РУО – Плевен – Албена Тотева, която ги е изслушала. Но тъй като гимназията вече е общинско училище е предложила да обсъдят ситуацията съвместно с кмета на Община Плевен. В Общината,  поради отсъствието на кмета, те са приети от Йонита Иванова, началник отдел „Образование и култура“. Там Албена Тотева е уверила, че „тъй като това е поредния случай на подобен род поведение на г-н Цветан Киринов в качеството му на директор, ще бъдат взети незабавни мерки по неговото дисциплинарно уволнение в понеделник, 21.11.2016г.”

 „На следващия ден, 17.11.2016г., след проведено общо събрание на колектива ни, инициирано от Синдикалната организация при ПГМЕТ – Плевен, бяха представени писмени сигнали от всеки член на колектива, обсъдени и гласувани, след което колективът излезе със следните искания:

  1. Отстраняване (дисциплинарно уволнение) на г-н Цветан Киринов от длъжността „Директор“ на ПГМЕТ – Плевен.
  2. Вземане на адекватни мерки по отношение на бъдещо кандидатстване на г-н Цветан Киринов за ръководни длъжности.
  3. Поради създадения изключително напрегнат и комплициран психологически климат сред работещите в гимназията, свързан с действията, обидите, заплахите и проявите на агресия от страна на директора г-н Цветан Киринов настояване за оптимален избор на бъдеща кандидатура за „временно изпълняващ длъжността директор“ от страна на РУО”, се посочва още в сигнала до медиите, като учители още веднъж са заявили, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, ще предприемат законосъобразни ефективни действия.“

Към становището те са приложили двадесет и три броя сигнали, описващи поведението на директора и случващото се в учебното заведение за краткия период на неговото управление.

Учителите обаче са притеснени, че, когато на 18.11.2016г., петчленен състав от педагогическия колектив отново се среща с Албена Тотева тя е предложила друг вариант за разрешаване на проблема – в понеделник, 21.11.2016г., вместо връчване на заповед за уволнение да предложи своето лично присъствие по време на работния ден, за да подсигури „възможност за спокойна работа“.

„Всичко това решава ли изключително сериозния проблем, стоящ пред всички работещи в гимназията ни, дава ли подходяща алтернатива на ненормалната и комплицирана ситуация, в която сме принудени да работим?!”, питат учителите.

Към сигнала до медиите са приложени комплект копия от сигнали, становища и списъци с подписи на членовете на колектива на ПГМЕТ – Плевен, внесени в РУО – Плевен на 16.11.2016г. и на 17.11.2016 г.

От редакцията на ИнфоПлевен потърсихме за коментар по случая и началника на РУО – Плевен Албена Тотева. Тъй като не можахме да се свържем с нея, ще предоставим възможност за отговор от нейна страна в понеделник.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...