Акценти
Начало / Общество / Намесата на огнеборците спасила региона от бедствено положение

Намесата на огнеборците спасила региона от бедствено положение

207 пожара в суха тревна растителност са гасили пожарникарите в Плевенска област само за 26 дни, показват обобщените данни от началото на този месец август. Горещото и сухо време този летен сезон оправдаха прогнозите на специалистите за увеличаване на пожарите в сухи треви. При настъпилото засушаване и затопляне, освен с голям разход на ресурси за службите, наглед неопасните пожари са свързани и с реална опасност да прераснат в горски или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети.

Жътвената кампания приключи, но остава опасността от пожари в стърнищата. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари.

Анализът на възникналите 207 пожара в суха тревна растителност и наблюденията на специалистите от предходни години показват, че по-голяма част от произшествията възникват извън урбанизираните територии. От 1 до 26 август тази година най-сложна е била обстановката на обслужваната от Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Плевен територия.

При произшествията са унищожени значителни площи от нискостеблена растителност в землищата на населените места от областта. Съществува опасност от разпространяване на пожарите в жилищни и селскостопански сгради, вилни зони, горски и полски масиви. Задимяването по пътните артерии пък създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Възникналите в Плевенско пожари нанесоха не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс.

И последния пример – на 28 август около 14 часа небрежност при боравене с открит огън е запалил селскостопанска постройка в село Сухаче. Изгорели са 40 квадратни метра покривна конструкция и 100 бали фураж.

От Областното управление на пожарната отново апелират към всички да се спазват мерките за пожарна безопасност, да бъдат внимателни и да не палят огън на открито! При забелязан пожар трябва да се съобщи на тел.112 и своевременно в кметството на съответното населено място, като се посочи точното място и какво гори.

При установяване извършителите на запалвания, своевременно трябва да се уведомяват съответните РСПБЗН при ОУПБЗН Плевен и районен/мл.районен инспектор към РУП при ОДМВР Плевен за предприемане на административно-наказателни мерки.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...