Акценти
Начало / Икономика / Намаляване на тежките трудови злополуки отчитат от Инспекцията по труда – Плевен

Намаляване на тежките трудови злополуки отчитат от Инспекцията по труда – Плевен

През миналата година на територията на област Плевен са регистрирани 47 трудови злополуки, при които има само един смъртен случай, а двама са с трайна инвалидизация. В сравнение с предходната година има спад на трудовите инциденти, завършили със смърт или трайна инвалидизация. Това отчете директорът на Инспекцията по труда в Плевен – Борис Петков, по повод  Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

Макар област Плевен да е на седмо място в страната по заетост на работна ръка, случаите на тежък трудов травматизъм са редки, подчерта Петков. Най-рискови са секторите на строителството, селското стопанство, машиностроенето, транспортът.

По думите на Борис Петков, все още има работодатели от частния сектор, които не декларират трудови злополуки. Според него една от причините е страх от последващи  проверки и санкции.

Наемните работници е добре да знаят, че, ако пострадат при трудова злополука, имат право да я декларират в срок до една години, ако работодателят им не е направил това. По закон той трябва да съобщи за инцидента в Инспекцията по труда  до три дни, поясни Янчо Андонов, председател на КНСБ – Плевен. Андонов изтъкна, че  повечето от предприятията на територията на област Плевен осигуряват добри условия на труд.

Като синдикален лидер той призова за социален диалог и тристранно сътрудничество  като превенция на трудовите злополуки.  Статистиката, с която КНСБ разполага, показва, че през миналата година в страната са станали 2 914 трудови злополуки, а само за първото тримесечие на тази година те са 652.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...