Акценти
Начало / Здравеопазване / Намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, отчитат и в Плевенско

Намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, отчитат и в Плевенско

туберкулоза

С 15 % са намалели болните от туберкулоза у нас през 2013 година в сравнение с 2012 г. Това сочат предварителните данни на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България” на МЗ, научихме от доц.Явор Иванов, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия в Плевен.

У нас за петапоредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза – от 40 на 100 000население през 2005 г. до  23,4 на 100 000 души през 2013 г..Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната дейност на Министерство на здравеопазването в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България, а така също и на Програмите, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В дейностите по тези програми активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

В област Плевен също се наблюдава намаляване на заболеваемостта  от 25  на 100 000 през 2012 г. на 20,9 на 100 000 през 2013 г., подчерта доц. Иванов.  Броят на регистрираните случаи на туберкулоза през 2013 г.са 55, а за сравнение през 2012 – 66. От всички регистрирани болни през 2013 г. 93% са нови случаи.

Tази година за пореден път Асоциацията на студентите-медици в България – клон Плевен  и лекари от Клиниката  по пневмология и фтизиатрия  ще се включат в кампанията по случай Световния ден за борба с туберкулозата, който тази година е под мотото „Открий, лекувай, излекувай”.  На 31 март, от 9 до 14 часа на площад “Свобода” в Плевен студентите ще раздават информационни материали и ще насочват лицата, съмнителни за туберкулоза, за провеждане на прегледи към диспансерните кабинети на ул.”Св. Св. Кирил и Методий”. Там седмицата от 31март до 4 април  е обявена като Седмица на отворените врати. 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...