Акценти
Начало / Общество / Намаляване броя на постоянните комисии планират в местния парламент

Намаляване броя на постоянните комисии планират в местния парламент

Броят на постоянните комисии в Общински съвет Плевен да се редуцира и от 11, колкото са в момента, да стане на 8. Своеобразни „совалки” между представителите на различните политически сили се провеждат от преди повече от 2 месеца, съобщи председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, който е и автор на идеята.

Мотивите му са, че така ще се получи оптимизация, а и в момента решенията на комисиите по немалка част от въпросите са свързани и се припокриват. „Част от колегите ни напуснаха, смениха се ръководствата и екипите в комисията, на нас ни трябват експерти, които да могат да дават компетентно становище. След пристигането му в Общинския съвет, ние трябва на негова база да вземаме наистина правилните решения. Никой не може да е специалист по всичко и да разбира от всичко, затова са тези комисии”, обясни Дарин Ангелов. Той даде и пример с други общини, в които дневният ред от по 50 точки се приема за 45 минути. Причината за това, по думите му, е че за всички става ясно какво следва от решението след като се прочете становището на комисията към предложението.

Що се отнася до окрупняването, има съгласуване между различните партии, поне на този етап, да се обедини постоянната комисия по финанси и бюджет с тази по икономика и туризъм. „Това са две много големи комисии, но част от колегите в едната са и в другата. А и, за съжаление, икономиката и туризмът в Община Плевен са много слабо застъпени. Имат 3 до 5 предложения в годината и съответно – толкова заседания на тази комисия”, каза още Ангелов. Вероятно новата окрупнена постоянна комисия ще е по бюджет, икономика и туризъм.

Другите две комисии, които ще е рационално да станат една, са тези по екология и по устройство на територията. Част от двете дейности се припокриват, особено след промяната в Закона за устройство на територията, където всички решения трябва да се съобразяват и с екологичната обстановка. Още повече, че и в момента двете комисии понякога провеждат съвместни заседания.

„Ще коментираме евентуално комисията по международна дейност и проекти да влезе в комисията по култура, най-вече защото се оказа, че основните дейности по международните ни проекти са свързани с културния обмен. Но това е хипотеза, която в момента още обсъждаме. Ще мислим и други варианти на комисии, как ще бъде най-удачно”, уточни председателят на Общинския съвет.

По думите му, до края на летния сезон вече трябва да са гласували необходимата поправка в Правилника за работата на местния парламент, както и структурата на новите комисии. Така през септември съветниците и новите комисии ще започнат работа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...