Начало / Култура / Най-доброто от българските сцени ще представи второто издание на фестивала „Шарено петле” (програма)

Най-доброто от българските сцени ще представи второто издание на фестивала „Шарено петле” (програма)

11 спектакъла за деца и възрастни са селектирани за участие във Втория фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле”, който ще се проведе в Плевен от 4 до 8 юли. Почти всички спектакли, които плевенската публика ще може да види, са участвали в международни фестивали  и са печелили престижни награди, подчерта Калина Вагенщайн, основен селекционер на фестивала. При подбора селекционният екип се е стремял да покаже многообразието на този вид театър, водейки се на първо място от художествената стойност на спектаклите и от това да има представления за всички възрасти, каквото е изискването на фестивала, допълни Вагенщайн.

Тази година афишът включва няколко проекта, които излизат от обичайната театрална форма и публиката ще е съучастник в създаването на представлението, а не само пасивен наблюдател.

Такова ще е представлението „Чисто” на Християн Бакалов, който работи във Франция и Белгия. На фестивала, заедно с Театралната студия към ДКТ „Иван Радоев” и плевенски актьори, той ще представи един артистичен експеримент, който съчетава визуално изкуство, движенчески театър и пърформанс.  Негова е идеята и за инсталацията, която вече се изгражда над входа на Драматичния театър.

В дните на фестивала в Плевен ще гостуват театрални трупи от Бургас, Смолян, София, Стара Загора, Видин и Плевен.

Входът за всички събития от фестивалната програма е свободен. От днес, от 17 часа могат да се вземат безплатни покани от касата на театъра. Ще бъдат давани до 4 покани на семейство.

Фестивалът ще открие Държавен куклен театър – Стара Загора с постановката на Боньо Лунгов – „Фолклорна магия”, подходяща за цялото семейство.

Ще има отново детско арт ателие, в което малчуганите ще могат да изработят кукли от конци. Основен персонаж ще е шареното петле,символ на плевенския фестивал.

Новост тази година е, че ще има международен наблюдател – млада критичка от Съюза на театралните дейци в Русия. Идеята е тя не само да популяризира фестивала чрез публикации, но и да предложи представление от Русия, което да бъде включено в селекцията на следващото издание на „Шарено петле”, както не е изключена възможността някой от показаните спектакли да получи покана за гостуване на руска сцена.

Нашата цел е да надграждаме с всяко следващо издание на фестивала, подчерта директорът на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев. Той припомни, че кукленият театър в Плевен е създаден през 1959 г. и със сегашното издание на фестивала „Шарено петле” ще бъде отбелязана 60-годишнината на кукленото изкуство в Плевен.

Фестивалът се организира от Община Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и със съдействието на Фондация „Арт Офис“.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...