Начало / Здравеопазване / Мъж от Плевенско се зарази с малария при пътуване в чужбина

Мъж от Плевенско се зарази с малария при пътуване в чужбина

Един случай на болен от малария е регистриран в Плевенско през изминалата седмица, съобщават от РЗИ – Плевен. Болният се е заразил при пътуване в африканска държава, уточниха от инспекцията.

Маларията е заболяване с характерна природна ендемичност – среща се основно в райони с определени климатични и географски особености в тропичните и субтропичните райони на Земята. Болестта се предава по кръвен път от хора, пътували в области с голямо разпространение на заболяването и при ухапване от малариен комар.  (най-често от род Anopheles).

Причинител на маларията е паразит от род Plasmodium. Известни са четири разновидности на маларийния плазмодий, които причиняват заболяване при човека.  В зависимост от вида се наблюдават разлики в продължителността на инкубационния период, клиничната картина и вероятността за носителство на инфекцията.

Заболяването започва с втрисане, главоболие, болки по мускули и стави, температура, която достига до 39-40° и след няколко часа спада, което е съпроводено с обилно изпотяване. Това са симптомите на маларийния пристъп. По късно може се наблюдава  увеличение на черен дроб и слезка.

Ако заболяването не се диагностицира и лекува своевременно, настъпват сериозни усложнения – анемия, остра бъбречна недостатъчност, белодробен оток, поражения на черния дроб и бъбреците.

Лечението се провежда в лечебни заведения за болнична помощ, като болните се изолират, за да не стават източници на заразата.

При добро адекватно лечение пациентът се възстановява напълно.

Преболедувалите подлежат на диспансерно наблюдение и контролни изследвания.

 

Общо съобщените заразни заболявания за периода 17-23 юни са 30, като 24 от тях са варицели,останалите са единични случаи на скарлатина, туберкулоза и ентероколит.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...