Начало / Спорт / Най-възрастният български участник в регата ТИД отпразнува 74-годишен рожден ден

Най-възрастният български участник в регата ТИД отпразнува 74-годишен рожден ден

регата ТИД
Снимка: архив

Плевенчанинът Христо Атанасов – най-възрастният български участник в тазгодишната петдесет и девета международна Дунавска регата ТИД-2014, отпразнува преди ден своя 74-ти рожден ден. Наздравица с него е вдигнала и най-младата в плевенската група – 17-годишната Бояна Димитрова, която е напуснала регата при Никопол, научихме от Веселин Гърков, председател на Клуба по воден туризъм към Туристическо дружество „Кайлъшка долина” – Плевен. С него разговаряхме по телефона на 538 км от регатата при устието на река Янтра, гребейки към Русе, където регатата днес трябва акустира.

Близо 70 са българските участници, които се включват на различни места от българския етап на водния поход. Сред тях са и 19-те представители на плевенския воден клуб. Плевенчанин е и лекарят на регатата.

От Веселин Гърков научихме, че трудно се намират места за биваци, заради високите води, които са залели бреговете по българското поречие на Дунав. Няма ги обичайните пясъчни плажове, а комарите са в изобилие, сподели Гърков.

Гребният поход започна от Германия в средата на месец юни. Той преминава  през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България и приключва в Румъния. Близо 100 ентусиасти със своите лодки навлязоха в българския етап от регатата миналата събота. Това са основно участници от Германия, Австрия и Сърбия. Има и двама англичани. Гребците са на средна възраст, като най-възрастна е 80-годишна германка.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...