Акценти
Начало / Общество / Найден Зеленогорски: Трябва да бием постоянно камбаната, защото България прилага практики, скарани с нормалната демокрация

Найден Зеленогорски: Трябва да бием постоянно камбаната, защото България прилага практики, скарани с нормалната демокрация

Тук сме днес, за да припомним, че това е една черна дата за България и черна дата за света. Припомнянето на  историята води до това тя да не се повтаря. За съжаление живеем в сложно време, в което всякакви  национализми и популизми, за съжаление и в България, се опитват да формулират идеи и концепции, и да осъществяват практики, които много се доближават до тези практики, които направиха така, че в България бяха избити десетки хиляди и стотици хиляди бяха репресирани. Затова ние трябва постоянно да бием камбаната, защото България –  демократична държава в ЕС, започва да прилага практики, които са скарани с нормалната и модерна европейска демокрация. Това каза Найден Зеленогорски след поклонението, което се състоя днес в Плевен по повод Деня в памет на жертвите на тоталитарния режим.

 

„В днешния ден нека всички преклоним глави и осъзнаем, че има една  Конституция, има закони и те трябва да се спазват стриктно, независимо кой е потърпевш – дали бил той някой олигарх, дали бил президент или един най-обикновен човек. Конституцията и законите на държавата са за всички, съдебните практики и механизмите са за всички и не можем да стъпваме  в страни от установените европейски и световни практики. В този смисъл това усилие днес е важно  и надявам се, че хората, от които зависи просперитетът на България и пътят и` към европейска и ефективна демокрация, ще направят своите изводи, за да не се повтаря това, което вече е било”, подчерта Зеленогорски.

 

Пред паметника на жертвите на комунистическата власт след 1944 г. днес се събраха общински съветници от групата на МК „Демократична България – Обединение“ (СДС и БЗНС) в Плевен, членове на партиите от Местната коалиция и симпатизанти, за да почетат паметта на жертвите от тоталитарния режим.

Отец Любен отслужи панихида и бяха положени цветя пред паметника.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...