Акценти
Начало / Култура / Над 60 са участниците в Международния фестивал „Акордеомания“, който започва днес в Плевен

Над 60 са участниците в Международния фестивал „Акордеомания“, който започва днес в Плевен

Първият Международен акордеонен фестивал „Акордеомания 2019” започва днес в Плевен. Над 60 участници на възраст от 6 до 40 години ще участват в конкурсната програма на фестивала. Сред тях са акордеонисти от Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова и България. Това съобщи на пресконференция днес Румен Тодоров – ръководител на сдружение „Акордеомания арт”, което е основен организатор на проявата с финансовата подкрепа на Община Плевен и със съдействието на НУИ „Панайот Пипков” и Центъра за работа с деца.

В рамките на фестивала освен конкурсна програма, ще има също майсторски класове и концерти.

Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурса. То ще направи и селекция за участие в най-престижния форум за акордеонисти – Световния мондиал, който тази година ще се проведе в Португалия през месец ноември.

„Такъв авторитетен международен форум ще даде тласък за развитие на акордеонното изкуство и ще е допълнителна мотивация за младите изпълнители”, коментира Румен Тодоров, който има над 20-годишен стаж като преподавател в НУИ „Панайот Пипков”. Той с гордост информира, че училището разполага с едни от най-модерните инструменти, което позволява съвременно обучение. По думите му отдавна акордеонът не е масов инструмент,  тъй като вече се произвеждат качествени инструменти на цена от 5-6 хиляди евро до 20 хиляди евро.

Публиката на фестивала ще има удоволствието да се наслади на звука на такива ценни инструменти по време на конкурсната програма, която е в четири направления – класическа музика, забавна музика, фолклор и камерна музика, и предвидените концерти в рамките на фестивала на изявени акордеонисти. Тази вечер, от 19 часа в зала „Катя Попова” концерт ще изнесе известният руски акордеонист Юрий Шишкин от Ростов на Дон . На 7 юни е концертът на Пламен Димитров и Ангел Чакъров, също от 19 часа в зала „Катя Попова”.

Юрий Шишкин и Пламен Димитров, заедно с Фредерик Дешамп (Франция), които са членове на международното жури,  ще проведат майсторски класове с участници във фестивала. Те са със свободен достъп, както концертите и конкурса.

„Най-важното е младите хора да разберат, че с помощта на акордеона могат да бъдат свободни и щастливи. Когато свириш, трябва да искаш нещо да кажеш”, каза водещият изпълнител и педагог Юрий Шишкин.

„В Плевен в момента се случва нещо уникално – провеждат се няколко събития на много високо ниво. Това е възможно, заради традицията, която е оставила дълбоки корени в нашия град и те дават своите плодове”, изтъкна зам.-директорът на НУИ „Панйот Пипков” – Нилай Михайлов, имайки предвид поредицата от авторитетни фестивали, които се провеждат в Плевен.

Международният акордеонен фестивал ще бъде открит тази вечер, от 19 часа в зала „Катя Попова”. Гала концертът и награждаването на лауреатите ще е на 9 юни, също от 19 часа в зала „Катя Попова”. Всички наградени ще получат специално изработени плакети с логото на фестивала, изработено по идея на плевенския художник Валентин Асенов – Хъкъла.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...