Акценти
Начало / Общество / Над 5700 са одобрените за безплатни винетки в област Плевен

Над 5700 са одобрените за безплатни винетки в област Плевен

5769 са одобрените лица за получаване на безплатни винетни стикери до вчера в област Плевен, съобщи за ИнфоПлевен Радка Георгиева от Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен. Общият брой на подадените заявления за издаване на безплатна винетка е 5775, като от тях има само два отказа към момента, а 2069 лица вече са получили своите стикери.
За община Плевен подадените заявления са 3580 на брой, като 3577 от тях са одобрени, 1202 са раздадените стикери. За община Долна Митрополия са приети, одобрени и раздадени 308 винетки, а в община Левски са приети и одобрени 396, като няма раздадени към момента. 626 са приетите заявления за община Червен бряг, като толкова са и одобрените, но само 50 от тях са раздадени. Два са отказите в община Никопол, като подадените заявления там са 403. Раздадените винетки до вчера са били 60. В община Кнежа са подадени 347 заявления, а такъв е и броят на одобрените. Почти всички стикери са раздадени на техните ползватели – 335. Подобно е положението и в община Белене. При 115 подадени заявления, 114 са одобрените до вчера и раздените винетки.
Припомняме, че от винетките могат да се възползват хора със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Освобождаването от таксата е за един лек автомобил с мощност до 160 коня. При подаване на молбата в социалните дирекции желаещите трябва да носят копие от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, копие от свидетелство за регистрация на автомобила и документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, копие от пълномощно, нотариално заверено, в случаите когато лицето не е в състояние само да подаде документите. В случаите, когато автомобилът е съпружеска собственост, а любимият не е с увреждания, се представя и документ за сключен граждански брак.
Самата процедура от подаването на заявлението до получаването на винетката е с продължителност до десетина дни. Не са изключение и случаите, в които стикерът се получава на момента, но това зависи от предоставените документи и обработката им.
По наша информация през поседните дни в Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен има струпване на хора и опашки. Радка Георгиева обясни, че това е възможно не само заради масовото подаване на документи за винетки, но и необходимостта от деклариране на промяна в обстоятелствата от родители, които получават детски добавки.

опашки социални 2

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...