Акценти
Начало / Общество / Семейства с отпуснати детски между 1 март и 28 юли декларират има ли промяна в обстоятелствата

Семейства с отпуснати детски между 1 март и 28 юли декларират има ли промяна в обстоятелствата

Всички семейства, които са подали документи за детски добавки в периода от 1 март до 28 юли на 2015 г., ще трябва да посетят службите за социално подпомагане отново, за да декларират дали отговарят на новите условия за изплащане на средства. Посещението ще се извършва по определен график, като до края на януари в службите трябва да отидат семействата, на които е отпусната помощ от 1 март.

Необходимостта от това се налага поради влезлите в сила промени в Закона за социално подпомагане, с които се затяга режимът за отпускане на месечна помощ за отглеждане на дете. Родителите ще трябва да декларират дали семейството живее постоянно в страната и дали има промяна при обстоятелствата, при които помощите са отпуснати. Тук трябва да се отбележи и че след 28 юли има промяна в дефиницията за семейство – родители, които живеят на един й същи адрес и са без сключен граждански брак, също биват разглеждани като семейство.

За целта лицата първо трябва да посетят Дирекцията, за да декларират има ли промяна или няма в обстоятелствата. При тези, при които промяната е свързана с родители, съвместно живеещи на един адрес, само те подават ново заявление-декларация с нова преценка, с всички необходими документи. Декларации няма да подават само приемните родители и семействата на деца с увреждания.

Семействата с отпуснати месечни семейни помощи в периода 1 март – 28 юли 2015 г. писмено ще уведомяват съответната дирекция „Социално подпомагане“ за: настъпили промени в условията за получаване на помощта, съгласно въведеното от 28 юли 2015 г. задължение за това в Закона; спазването на условието семейството да живее постоянно в страната; съответствието с една от трите дефиниции за „семейство“, съгласно Закона за семейни помощи за деца – „семейство на родители със сключен граждански брак“, „семейство на съжителстващи родители, без сключен граждански брак“ и „семейство на родител, който отглежда сам децата си“.

Графикът е както следва: до 31 януари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 март 2015 г.; до 29 февруари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 април и от 1 май 2015 г.; до 31 март 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни и от 1 юли 2015 г.

При представяне на информация от семейството, свързана с промяна или отпадане на основанията за получаване на месечната помощ, дирекция „Социално подпомагане“ ще извърши проверка в 30-дневен срок, в резултат на която може да измени, спре или прекрати помощта за всички или част от децата в семейството.

Ново заявление-декларация преди изтичане на срока на отпуснатата в периода 1 март – 28 юли 2015 г. помощ, следва да се подаде единствено в следния случай: когато семейството е на съвместно живеещи родители без сключен граждански брак. В случаите, при които се налага подаване на ново заявление-декларация от съжителстващите родители, помощта няма да се прекратява, до издаването на Заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ въз основа на новото заявление-декларация.

Семействата, на които са отпуснати месечни семейни помощи от 1 януари и 1 февруари 2015 г. не са включени в графика, тъй като 12-месечният срок на подпомагане изтича съответно през месец декември 2015 г. и месец януари 2016 г.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...