Акценти
Начало / Култура / Над 400 творби от цялата страна са подадени за участие в Седмото биенале на малките форми

Над 400 творби от цялата страна са подадени за участие в Седмото биенале на малките форми

биенале на малките формиНад 400 творби – живопис, графика и скулптура, са подадени за участие в Седмото биенале на малките форми, което ще бъде открито на 24 октомври в Художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен. Преобладаваща част от подадените за журиране творби са живопис – около 250, не е малък броят и на графикити – над 100, научихме от художника Иван Велчев – Йово.

Творби са изпратени от цялата страна, като сред авторите има познати имена, радващото е, че има и нови лица, каза Велчев.

Утре жури ще определи кои от подадените творби ще бъдат допуснати до участие в биеналето и ще се конкурират за наградите. Председател на журито е Долорес Дилова – член на ръководството на СБХ, а членове са графика Веско Дамянов – Вес, скулторът Спас Дачев от Ловеч, и живописците Милен Джановски от Велико Търново и Сашо Камбуров от Плевен.

Носителите на отличията ще бъдат обявени при откриването на биеналето на 24 октомври 2014 г.  в ХГ „Илия Бешков”. По традиция се връчват връчени следните награди: Голяма награда на СБХ – София  – 1200 лв.,награда на МФ „Св. св. Кирил и Методий”  -1000 лв, награда на Община Плевен – 1000 лв, и четири равностойни награди по 800 лв по една за основните раздели на биеналето – живопис, графика, скулптура и млад автор – до 30 години. Ще бъдат връчени и 20 почетни дипломи за участие.

В момента организаторите на биеналето подготвят каталога, който се издава със съдействието на Община Плевен, която е съорганизатор на културния форум заедно с  ХГ „Илия Бешков”, СБХ- София, СБХ – Плевен с помощта и подкрепата на Министерство на културата и Фондация „Св. св. Кирил и Методий”.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...