Акценти
Начало / Култура / Над 320 участници ще представят Плевенско на Националния събор в Копривщица

Над 320 участници ще представят Плевенско на Националния събор в Копривщица

Над 320 участници от 22 читалища в област Плевен ще се представят на започващия утре в Копривщица ХI-ти Национален събор на българското народно творчество. Със свои колективи ще се представят читалищата от селата Ясен, Върбица, Бръшляница, Брестовец, Подем, Славовица, Пордим, Гиген, Брест, Сомовит, Асеново, Белене, Телиш, Ракита, Радомирци, Рупци, Реселец, Горник, Девенци, Койнаре, Глава и град Червен бряг.

Представителите  от област Плевен бяха избрани на Регионалния преглед на танцовите, певчески състави и изпълнители, който се проведе на 21 юни в Летния театър в Кайлъка.

DSCF8495фолклор

Нашите изпълнители – 19 групи и 10 индивидуални изпълнители,  ще се представят с 4-часова програма в първия ден на събора, научи ИнфоПлевен от Милен Първанов, регионален координатор на прегледа. Изпълненията им ще започнат  от 14  часа на първа сцена. За Копривщица те заминават с 34 превозни средства – автобуси и леки коли.

ХI-тият Национален събор на българското народно творчество ще се проведе от 7 до 9 август в Копривщица. На седемте сцени на Събора ще се изявят  повече от 12 000 изпълнители от цялата страна.

Тържественото откриване на Събора ще се състои на втора сцена от 11 часа на 7 август 2015 г. На заключителния концерт на 9 август ще се изявят най-добре представилите се изпълнители от регионите на страната.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...