Начало / Култура / Над 350 участници събра фолклорният фестивал „Ехо от Севрозапада” в Сухаче

Над 350 участници събра фолклорният фестивал „Ехо от Севрозапада” в Сухаче

Над 350 участници събра Първият регионален фолклорен фестивал „Ехо от Севрозапада”, който се проведе на 13 юни в село Сухаче. Празникът се организира от местното читалище „Асен Златаров”, подкрепено от кметството в село Сухаче и от Община Червен бряг. С амбицията за насърчаване, развитие и поддържане на ценностите в областта на фолклора сухачени за пореден път отвориха гостоприемно сърцата си и посрещнаха десетките носители на българщината, дошли от различни краища на Северозапада. Една уникална смесица от носии, песни и танци, музика и багари – всичко това тържествуваше на откритата сцена в парка на село Сухаче, възхвалявайки непреходното фолклорно богатство на региона.
С приветствени думи към организаторите и гостите на Фестивала се обърна зам.-кметът на Община Червен бряг, а председателят на ОбС поднесе поздравителен адрес от името на депутата Пламен Тачев и поднесе подаръците, изпратени от народния представител за самодейците от читалище „Асен Златаров”. За подкрепата и съпричастността, председателят на Читалището връчи почетни плакети на кмета на село Сухаче Иван Иванов и на народния представител инж. Пламен Тачев.

фестивал ехо от северозапада 2
Журито, начело с доцент Георги Хинов – ръководител на Северняшкия ансамбъл – Плевен, имаше нелеката задача да отсее най-добрите изпълнения. Раздадени бяха над 40 купи, медали и дипломи, като 17 състава и индивидуални изпълнители, в различните категории, бяха класирани на първо място.
Празникът в село Сухаче ще се провежда всяка година занапред, а който не е набрал достатъчно смелост за участието в първото му издание, може да го направи следващата година, уверяват организаторите. Фестивалът има конкурсен характер и е отворен за всички възрастови групи, индивидуални участници, читалища, центрове за работа с деца, младежки домове, клубове, школи и др.

фестивал ехо от северозапада

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...