Акценти
Начало / Култура / Над 300 творби на деца от цялата страна участват в Националния конкурс „Освобождението”

Над 300 творби на деца от цялата страна участват в Националния конкурс „Освобождението”

318 творби на ученици и деца от детски градини от 36 населени места в страната участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”, който е традиционна проява на Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен в рамките на честванията по повод Националния празник 3 март и  Освобождението на България.

Първото издание на конкурса е преди 21 години.  Всяка година се включват участници от нови населени места. За това издание на конкурса те са от с. Брезница, Община Гоце Делчев, с. Места, Община Банско, с. Смолево, Община Якоруда и с. Ценово, Община Ценово.

Тематиката на конкурса е подчинена на тематиката на Регионален военноисторически музей – Плевен – националноосвободителните борби и освобождението на България, Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г., герои и паметници, свързани с темата за освобождението.

През 2019 г. Плевенска област е представена с участници от с. Буковлък, с. Горна Митрополия, гр.Долна Митрополия. Участниците от Плевен са от 10 училища и 4 детски градини. Това са НУ „Христо Ботев”, НУ „Патриарх Евтимий“,  НУ „Единство”, ОУ „Д-р Петър Берон”, ОУ „Валери Петров”, СУ „Иван Вазов”, СУ „Анастасия Димитрова”, СУ „Стоян Заимов“, ГПЧЕ – Плевен и детски градини – „Слънце”, „Снежанка”, „Чучулига” и „Щурче”.

Наградният фонд включва Голяма награда на конкурса „Освобождението”, Специална награда на Регионален военноисторически музей – Плевен, две първи, две втори и две трети награди в двете възрастови групи. Предвидени са също поощрителни награди. Всички участници ще получат грамоти.

Снимка: архив ИнфоПлевен

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...