Акценти
Начало / Икономика / В четвъртък Общинският съвет ще заседава по предварителен дневен ред от 37 точки

В четвъртък Общинският съвет ще заседава по предварителен дневен ред от 37 точки

Общо 37 точки – 33 предложения и 4 питания от общински съветници, включва предварителният дневен ред на Общински съвет – Плевен за насроченото тази седмица редовно заседание. Местният парламент се събира за сесия на 28 февруари /четвъртък/ от 09,00 ч. в Конферентната зала на сграда “Гена Димитрова”.

Първите две точки са предложения за промени в приети вече решения – изменение в решението за Сборния бюджет на Общината за 2019 г. и промяна в разчета за общинските капиталови разходи за 2018 г. по обекти, изпълнявани по проекта за интегриран воден цикъл Плевен-Долна Митрополия. Трета точка в дневния ред на съветниците е предложението от Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ за включване на Международния симпозиум по скулптура и Втория биг-бенд фест „От бай Дико до Тико, Тико…” в Културния календар на Общината за 2019 г. Комисията гласува да предложи допълване на Календара с посочените две мероприятия на свое извънредно заседание, свикано от председателя й Петя Василева на 15 февруари.

На февруарската си сесия Общинският съвет обсъжда и разпределение на средствата в група „Физическа култура и спорт” и Календара за младежки дейности на Община Плевен за 2019 г. В Бюджет 2019 на Община Плевен за група „Физическа култура и спорт“ са предвидени общо 540 000 лв. От тази сума 100 000 лв. са за ОФК „Спартак – Плевен“, 50 000 лв. за ФК „Вихър“ – гр. Славяново и 80 000 лв. за  детско-юношеската школа на БК „Спартак – Плевен“. Относно останалите 310 000 лв. съветниците трябва да вземат решение за разпределението им за провеждане на различни спортни прояви, за Спортен календар и за подпомагане дейността на спортните клубове в Община Плевен. За поредна година в общинския бюджет са предвидени средства и за подпомагане на младежки инициативи, като сумата е в размер на 10 000 лв.

Този месец председателят на ОбС-Плевен, Мартин Митев и кмета на Общината Георг Спартански отчитат командировъчни разходи за периода 01.10.2018 г. – 31.12.2018 г. Веднага след това е обсъждане на предложение за утвърждаване на годишните програми за развитие на търговските дружества с общинско участие. Информация за актуално състояние, финансовите резултати към края на 2018 г. и програмите си развитие за новата 2019-та представят „Дентален център І – Плевен” ЕООД, „Тибор” ЕАД, “Тролейбусен транспорт” ЕООД, “Паркстрой” ЕООД, „ДКЦ ІІI – Плевен“ ЕООД, „ДКЦ ІІ – Плевен” ЕООД и „Инжстрой” ЕООД.

Предложение за Правилник на общинското предприятие „Общински медиен център” е под номер 8 в предварителния дневен ред на сесията. Ще бъдат представени и изпълнението през 2018 г. на мерките от Програмата за намаляване на нивата на замърсителите и за достигане на нормите за качество на атмосферния въздух (КАВ) на територията на Плевен по показателите фини прахови частици и Плана за действие в тази връзка за периода 2016-2020 г.

Общинският съвет ще обсъди предложение и за реконструкция на уличното осветление на Плевен. Извършен пълен енергиен одит за оценка на уличното и парковото осветление в града предлага мерки за енергийна ефективност, повишаване на сигурността и експлоатационните характеристики на системата. Мерките включват подмяна на осветителните тела с нови – енергоспестяващи и светодиодни, изграждане на система за централно наблюдение и управление на уличното осветление, подновяване на част от стоманените стълбове и др.

Местният парламент ще разгледа и Споразумение за сътрудничество между Община Плевен и Философския факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Основната цел на споразумението е уреждане на формите за сътрудничество и процедурата за координация на съвместните дейности при научни прояви, кръгли маси, обучения, тренинги, конкурси и други от общ интерес.

Предложение относно кандидатстване на Община Плевен за външно финансиране с проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания за Община Плевен” пред Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. е точка 12 в дневния ред. Съгласно условията за кандидатстване по процедурата за Община Плевен зададеният индикативен брой на потребителите е 334 лица от целевата група, а максималната стойност за предоставяните интегрирани здравно-социални услуги за едно лице е до 2 016 лв. Крайният срок за подаване на проектното предложение е 15 март.

Дневният ред на февруарското заседание включва още: предложение за дофинансиране на съществуващи маломерни паралелки в три общински училища; отчет за изпълнението на Програмата за управление за третата година от мандат 2015-2019 г.; отчет за дейността на Общинския съвет за периода 01.07.2018 г. – 31.12.2018 г.; предложения за учредяване безвъзмездно право на ползване на сдружение „Спортен клуб ДСД БОКСИНГ” и на читалищата в селата Пелишат и Къшин; предложение за отдаване под наем на части от имоти-публична общинска собственост, на територията на Плевен за поставяне на павилиони; др. Последни точки в дневния ред на заседанието са питания, внесени от четирима общински съветници.

Всички предложения, включени в предварителния дневен ред на заседанието, са публикувани в електронен вариант на интернет страницата на Общинския съвет, раздел „Заседания“/„Заседания на Общински съвет”https://obs.pleven.bg/bg/zasedanie-na-obshtinski-savet-pleven-na-28022019-g

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...