Акценти
Начало / Икономика / Над 20 работодатели и близо 100 безработни се срещнаха днес на трудова борса в Плевен

Над 20 работодатели и близо 100 безработни се срещнаха днес на трудова борса в Плевен

Обща трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда”, се проведе днес в Плевен. В голямата зала на Областна администрация си дадоха среща над 20 работодатели от област Плевен и близо 100 безработни.

Работодателите бяха от широк спектър на икономиката – търговия, услуги, транспорт, шивашка промишленост, селско стопанство, застраховане, преработваща промишленост.  Те търсеха да наемат шивачи, гладачи, оператори на машини с цифрово-програмно управление, търговски работници, над 10 работни места за сортировачи, общи работници, мотокаристи и инженери обяви фирма за рециклиране. Търсеха се също плетачи, монтажници на дограма, застрахователни брокери, шофьори, сервитьори, готвачи, счетоводители, заварчици, шлосери.

Някои от безработните напуснаха борсата веднага, след като чуха какви са свободните места. Повечето бяха хора, на които им остават две-три години до пенсиониране и споделиха, че работодателите предпочитат да наемат млади хора. Млади хора пък бързо напуснаха, защото не намериха подходящи за себе си работни места.

Все пак повече от час продължиха разговорите между работодателите и потенциални кандидати за работа.  Надявам се да има резултат, сподели млада жена, която от две години е безработна. Има висше образование и междувременно е завършила курс за графичен дизайн. Готова е да направи някакъв компромис с работата и със заплащането, но все пак държи да е административна работа, а не в производство, поясни тя. По време на борсата тя разговаря с двама работодатели и остави автобиография с надежда, че ще я потърсят с конкретно предложение.

 От дългогодишната си практика съм се убедила, че човек, който има желание да работи и активно си търси работа, винаги успява. Дори и в моменти на криза, коментира Пепа Каракашева, началник отдел „Посреднически услуги” към Дирекция „Бюро по труда” – Плевен.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...