Начало / Общество / В Шияково се страхуват да не ги сполети трагедията на с.Бисер

В Шияково се страхуват да не ги сполети трагедията на с.Бисер

На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново“ и рано сутринта няколкометрова вълна залива хасковското село Бисер, община Харманли, което се намира на около 10 км надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. Стихията погуби 11 души, удави животни, срутени са 56 къщи и наводнени стотици.

Често ни измъчва мисълта, че при обилни дъждове, а сезона за тях вече дойде, и с нас може да се случи същото, изричат със страх жителите на плевенското село Шияково, община Гулянци.

Опасенията им са предизвикани от окаяното корито на рекичката, която тече от близкото село Бръшляница. То преминава под главната улица в с.Шияково, разделяйки го на две.

„В нашето село коритото не е почиствано от 40 години. Жизненоважно е да се направи, при това основно, защото иначе сме заплашени с наводнения, които могат да вземат и жертви“, категоричен е кметът Петър Парашкевов. Той разказва, че бедствието е факт винаги, когато има дъждове в с.Бръшляница и в съседното с.Ленково. Заради наклона водата от тези села се стича по барата чак в с.Шияково. Непочистеното корито обаче не смогва да поеме големия поток и водата излиза на шосето и залива всички къщи по главната улица – половината село.

„Докато сме живи, няма да забравим случилото се през 1971 г., когато за ден три пъти се наводни селото. На центъра водата беше един метър. Залети бяха магазини, кметство …, всичко … Вечерта, когато едната вълна дойде, хората бяха на кино в читалището и само едно стъпало спираше водата да влезе и залее тези, които бяха вътре“, спомня си кметът. Той е категоричен, че ако сега подобно нещо се случи, последствията ще са още по-страшни.

„Възможно е дори 2 метра вода да залее центъра. Въпрос на късмет беше тази пролет, че не се скъса язовира на с.Бръшляница, тъй като водата беше излязла и заляла доста далече от него. Ако се беше случило, гибелта в района щеше да е тотална. От 3 години съм кмет и всяка година съм поставял по законов ред въпроса в община Гулянци. Решение няма. Защо трябва да чакаме да ни сполети наводнение, като това, което докара апокалипсиса в село Бисер“, заяви кметът на с. Шияково – Петър Парашкевов.

Снимка: Flashnews.bg

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...