Акценти
Начало / Общество / Над 130 фирми са заявили участие в 15-то издание на пчеларското изложение в Плевен

Над 130 фирми са заявили участие в 15-то издание на пчеларското изложение в Плевен

пчеларско изложение

В 15-то изложение „Пчеларство Плевен 2014”, което ще се проведе от 7 до 9 февруари в Плевен, участие са заявили над 130 фирми и организации от страната, Европа и Азия, информираха днес на пресконференция организаторите на изложението от „Партнерс експо” ООД. Международният форум ще се проведе под патронажа на областния управител Илиян Йончев, а съорганизатор е Областният пчеларски съюз – Плевен. Форумът ще бъде открит от министъра на земеделието Димитър Греков и евродепутатът Мария Габриел.

Това е едно от най-значимите международни изложения в нашия град, което има амбицията да превърне Плевен в център на пчеларството, каза Чавдар Велинов, съсобственик на „Партнерс ескпо”.

Тази година в изложението, освен представители на водещи български производители и дистрибутори в бранша, свои асортименти ще представят и чуждестранни фирми от близо 20 държави. Между тях от САЩ, Канада, Китай, Финландия, Англия, Швеция. За първи път във форума ще участват четири нови фирми от Сърбия и Румъния, три от Турция. Значителен ръст има и при заявените групови посещения на изложението, като от Румъния ще пристигнат не един, а четири автобуса с посетители, подчерта Лъчезар Табаков, другият съсобственик на „Партнерс екпо”. Ръст има и при заявения брой посетители от Сърбия, за първи път ще има и организирано посещение на пчелари от Турция.

Гостите на изложението ще могат да се запознаят с последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи, ще бъде представено специализирана литература, ще се предлагат фиданки и семена за медоносна растителност.

В рамките на изложението ще бъде организиран базар „Вкусът на българските пчелни продукти”, който ще предлага многообразие от пчелен мед и негови производи – лечебна козметика, храни и напитки.

Съпътстващата програма на изложението предвижда лекции, презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Любопитни за посетителите ще са лекциите на д-р Пламен Енчев на тема „Апитерапия” и проф. Христо Мермерски, който ще изнесе лекцията „Лечебно и противораково действие на пчелните продукти”  /Пълната съпътстваща програма виж по-долу/.

И тази година по традиция ще бъде връчена Голямата награда „Крило на успеха”, която организаторите връчват за новаторство в пчеларството. Призове ще бъдат присъдени и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2013 г., който се излъчва съвместно с фондация „Еврика”.

В рамките на изложенито ще бъде експонирана и изложба на детски рисунки, участвали в традиционния конкурс за детска творба на тема пчеларството и меда. За първи тази година изложбата ще бъде експонирана в читалище „Съгласие”, което се включва в организацията на изложението. Там ще бъдат връчени наградите на авторите на отличените творби.

Изложението „Пчеларство Плевен 2014” ще се проведе в Търговски център „Плевен”.

Съпътстваща програма

7 февруари

10 часа – Откриване на изложението

11 часа – „Как да стигнем до европейското и националното финансиране на нашите инвестиционни намерения” – лектор Елеонора Негулова – председател на УС на НСМСБ – зала 11 етаж  ТЦ „Плевен”

11.30 ч – „Основни принципи в апитерапията. Биологични пчелни продукти – гарант за ефективна апитерапия” – д-р Пламен Енчев – зала етаж 11 ТЦ „Плевен”

13 часа – Провеждане на събрание относно създаване на Национална представителна пчеларска организация – зала „Плевен” на Областна администрация

15.30 часа – „Бионосители плюс ревалитизирана вода, равно на профилактика и лечение на пчелите” – Пламен Аспарухов, етаж 11 ТЦ „Плевен”

16.30 часа – „Динамика на развитие на пчеларските стопанства в област Констанца, Румъния” – инж. Киприян Арделяну, зала 11 етаж ТЦ „Плевен”

8 февруари

10 часа – „Лечебно и противораково действие на пчелните продукти” – проф. Хр. Мермерски, зала 11 етаж ТЦ „Плевен”

12.30 часа – „Здравеопазване на пчелните семейства” – проф. Зоран Станимирович, Сърбия, зала 11 етаж ТЦ „Плевен”

15 часа – „Практическа употреба на немските храни за пчели Apiinvet, Api Fonda, Api Puder  и заместителя на прашец „Фитбий” – Калоян Кисьов, зала 11 етаж ТЦ „Плевен”

16 часа – Представяне дейността на фирма „Спектромед”ЕООД и „Биоконтрол корпорация” – д-р М. Ботровлиев зала 11 етаж ТЦ „Плевен”

9 февруари

11 часа – Официално награждаване на децата, отличени в конкурса „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”, чит. „Съгласие”

12 часа – Официално награждаване на участниците  в пчеларското изложение – зала 11 етаж ТЦ „Плевен”

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...