Акценти
Начало / Култура / Над 100 самодейни и професионални състави и изпълнители ще участват във фолклорния събор „Тараклъка пее и танцува”

Над 100 самодейни и професионални състави и изпълнители ще участват във фолклорния събор „Тараклъка пее и танцува”

Днес в село Градище откриват Първия  фолклорен събор „Тараклъка пее и танцува”. В него щеТараклъка пее и танцува плакат участват над 100 самодейни и професионални изпълнители и състави от цялата страната.

Официалното откриване на събора ще е в 9.30 часа в красивия лесопарк „Тараклъка” с изпълнение на танцова формация „ Мераклийче” от селоГрадище. В първия съборен ден на сцената ще излязат 42 фолклорни формации и изпълнители, между които участници от общините Тетевен, Видин, Габрово, Попово, Левски, Ловеч, Плевен, София. Първият фестивален ден  ще завърши с фолклорен концерт на ансамбъл „Българе” и концерт на Николай Славеев.

Фестивалът ще продължи и в неделя, 13 юли, когато ще бъдат връчени и наградите на най-добре представилите се участници, тъй като съборът има конкурсен характер. Наградите ще бъдат връчени от председателя на журито Христо Димитров. Непосредствено преди награждаването са изпълненията на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев” – Плевен.

С този фестивал организаторите си поставят за цел да популяризират изворното фолклорно богатство на България, съхранено в уникалните песни, танци, носии, обичаи, и да предадат живото културно наследство на българина на следващите поколения.

Организатори на събора са Кметство – с. Градище, Инициативен комитет и Фолклорна танцова формация „Мераклийче”. Ден преди началото на събора кметът на село Градище – Стефан Стефанов, заяви, че са готови да посрещнат всички участници.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...