Акценти
Начало / Здравеопазване / Над 1 000 са момичетата в областта, които могат да се ваксинират срещу рак на маточната шийка

Над 1 000 са момичетата в областта, които могат да се ваксинират срещу рак на маточната шийка

Около 1 100 са момичетата на възраст между 12 и 13 години в Плевенска област, които могат да се възползват от безплатната ваксина срещу рак на шийката на матката. Това стана ясно в началото на започналата кампания в региона за първоначална профилактика и ваксинация срещу коварното заболяване. Всяка майка, която иска да предпази дъщеря си, може да получи повече информация за ваксината от личния си лекар, както и от гинеколога, уточни д-р Ваня Иванова, координатор на Регионалния съвет по изпълнение на програмата в областта.

На този етап в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка ще бъдат включени момичетата между 12 и 13 години. Става въпрос за безплатна ваксина, която се слага на три етапа. Националната здравна каса покрива разходите за трите ваксини, а родителите ще заплащат само такса за апликацията им. Д-р Иванова обясни, че след многократни проучвания е установено, че именно в тази възраст момичетата са най-възприемчиви и дават най-добър имунен отговор към ваксината.

В програмата се предвижда в следващ етап да се разширят възрастовите граници на включените.

С цел запознаване най-вече на родителите и едицинските специалисти с предимствата на ваксината, на 15 ноември в 16,30 часа в залата на Регионалната здравна инспекция в Плевен ще се проведе Областна информационна среща. Тя е организирана от Регионалния координационен съвет по изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и на нея ще се разяснят основните задачи по изпълнението на програмата и пътя на ваксината.

Доц. Славчо Томов ще презентира ваксините срещу рак на маточната шийка – ефикасност, безопасност, дългосрочност и имуногенност и допълнително ще бъдат предоставени информационни материали.

На срещата са поканени медицинските специалисти от здравните кабинети  в училищата, социалните работници от отдел “Закрила на детето” и директорите на основни и средни училища в общината и родители.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...