Акценти
Начало / Култура / Наградата за живопис от Осмото биенале на малките форми остана в Плевен

Наградата за живопис от Осмото биенале на малките форми остана в Плевен

По оригинален начин – с изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова” в съпровод на ударни инструменти в галерия „Бешков” вчера беше открито Осмото биенале на малките форми Плевен 2016. Официални гости на откриването бяха кметът на Плевен Георг Спартански, зам.-председателят на Общински съвет Плевен – Петя Василева, която е и един от спонсорите, Валерия Димитрова – главен специалист в Министреството на културата, Председателят на СБХ Любен Генов и Валентин Асенов – председател на Представителството на СБХ – Плевен.

img_5580bienale

В изложбата са включени 451 творби от 248 автори.  При откриването на биеналето директорът на Художествена галерия „Илия Бешков” – Мирослав Минчев, изтъкна, че за първа година в него участват автори от чужбина. Така освен от България, за Осмото биенале на малките форми творби са изпратили и художници от Румъния, Украйна, Швейцария, Сърбия, Израел, Австрия, Литва, Полша, Белгия и Холандия. Надяваме се тази идея да бъде развита през следващите години, изтъкна Минчев.

img_5623bienale

От своя страна кметът Георг Спартански подчерта, че е важно „всяко следващо общинско ръководство да проявява разбиране за подкрепа към изкуството и го пренесе във времето напред, за да можем да се гордеем с това, което правим в областта на културата в Плевен”.  „Силата на изкуството е в идеята, която внушава и съм сигурен, че всеки от посетителите ще намери в представените творби това, което го вълнува и му въздейства”, допълни още Спартански.

По повод откриването на биеналето беше прочетен поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов. С поздрав към участниците се обърна председателят на СБХ Любен Генов, който определи плевенското биенале на малките форми като една от най-значимите прояви в новата история на изобразителното ни изкуство.

img_5591bienale

Тази година журито номинира 37 автори, като наградените са 9. Голяма награда на Община Плевен – 1400 лв. беше връчена на Пламен Аврамов от кмета Георг Спартански. Награда на СБХ – 1200 лв. е за Димо Колибаров, награда на Фондация „Св.св Кирил и Методий” – 1000 лв. – Коста Дончев, награда на журито – 1000 лв. – Георги Пасев. Наградата за живопис беше връчена на плевенския автор Димитър Василев. За графика отличен е Ивелин Широв, за скулптура – Димитър Рашков. Награда за млад автор спечели Траяна Панайотова, награда за чуждестранен автор беше връчена на Диана Чеплеану – Румъния.

img_5600bienale

Биеналето на малките форми се организира от Община Плевен, ХГ „Илия Бешков“, СБХ- София, Представителство на СБХ – Плевен с помощта и подкрепата на Министерство на културата и Фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

img_5627bienale
Голямата награда на Осмото биенале на малките форми
img_5629bienale
Награда за живопис

img_5573bienale

img_5569bienale

img_5639bienale

img_5640bienale

img_5632bienale

img_5644bienale

img_5631bienale

img_5641bienale

img_5586bienale

img_5576bienale

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...