Акценти
Начало / Любопитно / Наводненията изместиха новините за температурни рекорди това лято

Наводненията изместиха новините за температурни рекорди това лято

Кайлъка (6)

Както е тръгнало, това лято ще се разминем без температурни рекорди. Тези новини бяха изместени от тревожните съобщения за удавени под вода градове и села.

Днес над Плевен слънцето гря щедро и в 15 часа измерената температура е била 27.5 градуса. Приятен и прохладен ден, като се има предвид, че абсолютният максимум за 7 август  за Плевен е 40.6 градуса, регистриран не толкова отдавна – през 2012 г., научихме от Ивайло Замфиров, дежурен синоптик в НИМХ – клон Плевен. Далеч под температурните рекорди остава и Велико Търново, което през последните години „бие“ по градуси дори и жаркия Плевен. Днес в старата столица термометърът е отчел едва 29.2 градуса. На запад от Плевен градусите падат до 24-25.

За петък синоптиците обещават да започне със слънце над по-голямата част от страната. По-късно обаче, предимно в Западна България, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Температурите ще останат без съществена промяна, максималните в повечето места ще са между 26° и 31°.

В събота ще преобладава слънчево време, но около и след обяд над планинските и източните райони ще се развива купеста облачност и на места ще превали. През следващите дни атмосферата ще се стабилизира и вероятността за валежи силно ще намалее. Ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 30° и 35°.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...