Акценти
Начало / Икономика / Набират 1400 работници за бране на малини и ягоди в Испания и Португалия

Набират 1400 работници за бране на малини и ягоди в Испания и Португалия

Фермерски организации от Испания и Португалия набират работници за бране на меки плодове – малини, ягоди, къпини, боровинки, чрез EURES мрежата на Агенцията по заетостта.

Испански кооператив от провинция Уелва търси 800 кандидати за бране на ягоди.

Кандидатите трябва да са само жени, на възраст от 25 до 40 г., да имат опит в селскостопанска работа или желание да работят на полето, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно.

Работодателите предлагат брутна заплата в размер на 40,39 € на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход нетното възнаграждение е 38,92 € на ден. На края на месеца се удържа и сумата за социално осигуряване, дължима от работника за всеки изработен ден. Настаняването е в жилища на работодателя, които са безплатни. Заплащат се само режийните разходи. Разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като той заплаща билета за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно работа.

Кандидатите следва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене до 5-ти януари 2018 г. Интервютата за подбор ще се проведат в началото на януари 2018 г. Очакваното заминаване на одобрените кандидати е през февруари и март 2018 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни.

Португалската фермерска организация Мадре Фрута /Madre Fruta/ набира 400 работници за бране на малини.

Изисквания:

  • Възраст между 18 и 50 години.
  • Физическа пригодност и издръжливост.
  • Чисто свидетелство за съдимост.
  • Образование: минимум завършен 8 клас /основно образование/.
  • Професионален опит: с предимство са кандидатите, които имат опит в бране на меки плодове. Допустими са и кандидати с опит в селскостопанска работа в оранжерии.
  • Езикови умения: владеенето на английски, португалски или испански език е предимство, но не е задължително условие.

Компанията предлага:

  • Договор за приблизителен период от 2-3 месеца, започващ през м. февруари/март и продължаващ до м. май/юни.

Работниците ще бъдат наети с пробен период от 15 дни, през който период те ще преминат и кратко обучение. Работниците, които останат до края на договора си, могат да бъдат поканени да продължат заетостта си в други ферми в Алентейо за периода от юни до октомври/ноември.

Заплащане:

Основно месечно заплащане (40-часова работна седмица, 5 работни дни): 603.42 евро бруто /537,04 евро нето/.

Отработени допълнителни часове (48-часова работна седмица, 6 работни дни в седмицата): 703,42 до 1053,42 евро бруто /586,62 до 801,60 евро нето/.

Други бонуси: осигурено настаняване, заплащат се само режийните разходи в размер на 2 евро на ден.  Мъже и жени се настаняват в отделни спални помещения. Осигурено от работодателя авансово заплащане на пътуването до Португалия – цената на билета се удържа при първото изплащане на заплата.

При заминаването си за Португалия работникът трябва да разполага със средства за първоначална издръжка до получаване на първо заплащане, както и в случай на спешна нужда от преждевременно завръщане в България, в размер на приблизително 250 евро. Работодателят не осигурява авансово заплащане. 

Maravilha Farms Португалия търси 200 работници за бране на малини, къпини и боровинки.

Профил на кандидатите: мъж/жена. Опит в такъв тип дейности (за предпочитане, но не е задължително изискване)

Компанията предлага:

Трудов договор за приблизителен период от 8 месеца, започващ от м. март/април и приключващ септември/октомври, с 15-дневен изпитателен срок.

Настаняване в близост до фермите, с вода, електричество и газ, което се заплаща от работника – €2.75/ден;

Пътните от страната на произход до Португалия и транспортиране от жилището до компанията се поемат от компанията;

Средна базисна месечна заплата – 40ч/седмица, 5 дни/седмица – €776.11 бруто;

Средна месечна заплата с бонуси за извънреден труд и продуктивност – 48ч/седмица, 6 дни/седмица – €1216.51 бруто; 

Важна допълнителна информация:

– От месечните заплати се удържат данъци /м/у 8.5% и 13.5%/ и социални осигуровки /11%/

– Заплатите се изплащат в последния ден на всеки месец чрез банков трансфер;

– Ако работникът не се придържа към условията, описани в трудовия договор, компанията може да си удържи от заплатата му направените пътни разходи.

– При заминаването си за Португалия работникът трябва да разполага със средства за първоначална издръжка до получаване на първо заплащане, както и в случай на спешна нужда от преждевременно завръщане в България, в размер на приблизително 200 евро.

Записване в бюрата по труда по местоживеене. Не е задължително кандидатите да са регистрирани като безработни. Работодателите ще проведат интервюта със записаните кандидати в средата на м. Януари 2018 г. Кандидатите от община Плевен за сезонна работа в Испания и Португалия могат да се запишат в Дирекция «Бюра па труда» гр. Плевен на адрес: ул. «Александър Стамболийски» №1, етаж 4, стая 417.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...