Акценти
Начало / Общество / Набират доброволци за предотвратяване и овладяване на бедствия

Набират доброволци за предотвратяване и овладяване на бедствия

Община Плевен публикува на интернет страницата си обява за набиране на доброволци за Доброволно формирование на територията на общината. Това става във връзка с изпълнението на чл. 9 от Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Документът беше приет от Министерски съвет с постановление от 25 юни тази година. С наредбата се регламентира нов механизъм за определяне на стандартите за численост на доброволните формирования за всяка община, като освен брой на населението, се използват още два обективни критерия – брой на населените места и отдалечеността й от местоположението на основните части на Единната спасителна система.

Доброволец може да е всеки дееспособен, навършил 18 години човек, той трябва да е клинично здрав, да не страда от психично заболяване и да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитиран.

Кандидатите за доброволци трябва да подадат заявление до кмета на Община Плевен за членство в Доброволното формирование и още няколко документа, подробно описани на сайта на местната администрация. Документи се подават в Центъра за административно обслужване на Община Плевен до 27 ноември.

При изпълнение на задачи за защита при бедствия, доброволците от Доброволните формирования получават възнаграждение, съгласно Наредба за условията, реда за получаване и размерите на възнагражденията на доброволците за обучение и за изпълнение на задачи за защита при бедствия.

Ще припомним, че Доброволните формирования се създават на териториален принцип, за самостоятелни действия и/или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система за осигуряването на ефективна защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации, като един от основните приоритети на общинска администрация.

Подборът на кандидатите за доброволци се извършва от комисия, включваща представители на ведомства и други юридически лица, имащи отношение по защитата при бедствия на територията на общината. Кои кандидати ще бъдат одобрени ще стане ясно в едномесечен срок от крайната дата за подаване на заявленията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...