Акценти
Начало / Култура / Мюзикълът „Ян Бибиян” с първа постановка извън София

Мюзикълът „Ян Бибиян” с първа постановка извън София

Днес в зала „Катя Попова” беше плевенската премиера на детския мюзикъл „Ян Бибиян” по текст на Елин Пелин и по музика на Димитър Вълчев.  Това е първото представяне на музикалната приказка извън София, след премиерата й през 1995 г. в Музикалния театър в София, научихме от гост  режисьора на постановката Явор Радованов.

Забавната история на момчето Ян Бибиян и дяволчето Фют се представя от солисти на Общински хор „Гена Димитрова” и камерен състав на Плевенската филхармония, с участието на деца в ролите на малките люлючета.

За приказната атмосфера допринася сценографията на Иван Велчев.

„Работата с плевенския екип се оказа много лесна и ползотворна. За много кратко време успяхме да направим спектакъла, благодарение на техния професионализъм и отдаденост в работата”, сподели Явор Радованов.

Първото представление на „Ян Бибиян” на плевенска сцена премина с голям успех сред малките зрители. А предварително вече са откупени над 10 спектакъла.

От Явор Радованов научихме, че той е в преговори с ръководството на Плевенската филхармония за осъществяване на друг музикален проект за деца, който отново ще е съвместна продукция с Общински хор „Гена Димитрова”.  Идеята е да се постави мюзикъла „Време за приказка”, който разглежда възникването на жанра музикална приказка. „Надявам се предложението да се хареса на ръководството и след Нова година да подарим на плевенските деца още един хубав музикален спектакъл”, каза Радованов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...