Акценти
Начало / Здравеопазване / Мъжете страдат по-често от високо кръвно налягане

Мъжете страдат по-често от високо кръвно налягане

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, по време на организираните в МБАЛ „Св.Панталеймон” -Плевен” безплатни прегледи.

Според кардиологът д-р Николай Илиев след определена възраст хората трябва да се замислят повече за стойностите на кръвното си налягане. При 50 на сто от пациентите с високо кръвно налягане,  то е открито случайно, когато вече са настъпили усложнения, като мозъчен инсулт или инфаркт на миокарда. Добре е да се знае, че сред първите симптоми на хипертонията са главоболието, безсънието и  раздразнителността.  През последните години прави впечатление, че хипертонията, както и други заболявания подмладяват, казва д-р Николай Илиев.

Профилактиката е важна стъпка за овладяване на проблемите с високото кръвно налягане. Ето защо е важно здравноосигурените да не пропускат профилактичните прегледи при общопрактикумащия си лекар, които са всяка година. Редовното следене на кръвното налягане също е част от профилактиката на хипертонията, още повече че подобна услуга се предлага безплатно в почти всяка аптека. Според д-р Илиев е добре поне веднъж в месеца да се измерва кръвното налягане и да се следят стойностите му.

Лечението на хипертонията не винаги е медикаментозно, обърна внимание кардиологът. Най-вече при младите то може да се коригира с т.нар. нетрадиционни методи, като увеличаване на физическата активност, понижаване на килограмите, както и с целесъобразно хранене. Не на последно по важност място е и ограничаването на готварската сол, както и приема на мазнини.

Данните показват, че  във възрастта от 25 до 60 години 38 % от жените и 40% от мъжете са с високо кръвно налягане, като мъжете са предразположени повече към развиване на хипертония отколкото жените.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...