Акценти
Начало / Здравеопазване / Мъжете са на фокус във втория етап на националната АНТИСПИН кампания

Мъжете са на фокус във втория етап на националната АНТИСПИН кампания

Предизвикателствата на необезопасения секс при мъжете ще са на фокус във втория етап на националната АНТИСПИН кампания, организирана от Министерство на здравеопазването и Националната програма за контрол на ХИВ/СПИН. Тя ще се проведе по повод  деня на влюбените, 14 февруари, и ще е под мотото „Животът е безценен, презервативът струва стотинки”, обясни д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен.

Цялата кампания е насочена към мъжете и тяхното желание и умение да ползват презервативи и да правят безопасен секс, защото през 2012 год. в България има нови 139 ХИВ-позитивни лица, 108 от които са мъже и 31 – жени. Т.е. броят на новоинфектираните мъже е над три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени, поясни д-р Джикова.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2012 год. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1 612. Горната възрастова граница при новорегистрираните през 2012 год. случаи при мъжете е 63 години, а при жените 56 години. Най-много от новозаболелите са в София град – 67, Пловдив – 13, Пазарджик – 10, Варна – 7, София област – 6. За област Плевен има 1 регистриран случай през 2011 година.

Близо 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 35 %, и инжекционно употребяващи наркотици – 26% от новорегистрираните ХИВ случаи. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици и се увеличава делът на лицата сред хомо/бисексуалната общност.

През 2012 год. Министерство на здравеопазването е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора. Въпреки, че в Плевен има СПИН център, в него няма пациенти, които се лекуват. Причината за това е, че самият болен трябва да се обърне за лечение към центъра, поясни д-р Джикова.

Точно какви дейности ще се проведат в Плевен в рамките на АНТИСПИН кампанията ще бъде обсъдено в края на тази седмица с организациите в региона, които работят в областта на превенция на ХИВ/СПИН. Без съмнение основното ще бъде раздаването на презервативи и разясняването на ползите от неговата употреба.

Радостното все пак е, че последните официални данни за разпространението на заболяването в европейския регион показват, че новорегистрираните случаи на ХИВ в България са два пъти и половина по-малко от средното за Европейския съюз.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...