Акценти
Начало / Култура / Музеи и галерии отварят врати за нощни разходки и изложби

Музеи и галерии отварят врати за нощни разходки и изложби

Регионалният исторически музей, къща музей „Цар освободител Александър ІІ”  и галерия „Илия Бешков” тази вечер ще се включат в европейската инициатива „Нощ в музея” с организирането на изложби, кинопрожекции, спектакли и свободна нощна разходка в експозициите.

Програмата в Регионалния исторически музей e с начало 19 часа и ще продължи до 24 часа. Тя ще започне с откриване на четири изложби –  „Плевен – първи център на винарството в България”, „Мерки и теглилки”, „Български банкноти“ и „Плевен през погледа на художника”. Паралелно с тях в двора на музея ще има дегустация и продажба на вина – специално производство на Института по лозарство и винарство, Професионалната гимназия по лозарство и винарство и шато „Кайлъка”, а ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване ще предложат на посетителите кулинарни изделия от традиционната българска кухня.

Малките таланти от арт школа „Колорит” ще представят изложбата „Лозата, гроздето и виното”. Кулминацията на вечерта ще е музикално-сценичният спектакъл „Вино и култура”, който ще започне в 21 часа  на шест сцени в двора на музея. Ще звучат изпълнения на Камерен състав на Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова”,  Общински духов оркестър,Чавдар Вълков – цигулка. В програмата са включени още фолклорен ансамбъл „Мизия“, танцов състав „Кайлъка” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Театрална група „Темп” от Враца ще представи спектакъла „Царят-Жрец, Дионис и Виното”.

За Нощта в музея в къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде представена изложба от проекта „Уникални реликви от Българското възраждане”. Тя ще бъде открита в  20 часа, а в 21 ч. в парка на музея ще започне кинопрожекция. Експозицията на  къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде отворена за свободен достъп до 24 ч.

От 17 часа врати отваря художествена галерия „Илия Бешков”. Ценители и любопитни ще могат да видят акварели на Феликс Каниц, предоставени от БАН, рисунки на арт школа „Росток”  от Новосибирск, графики на ученици от  школа „Davorin Jenko” от Словения. Специално за вечерта скулпторът Любен Костов ще представи своята инсталация „Конникът”. Музикален съпровод на нощната разходка в галерията ще направи група REBELLION. Галерията ще остане отворена за посетители до 24 часа.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...