Акценти
Начало / Култура / Морски полъх в Арт център Плевен

Морски полъх в Арт център Плевен

IMG_8514арт център изложба варна

Пред многобройна публика снощи в зала „Христо Бояджиев” на Арт центъра беше открита поредната гостуваща изложба. 20 варненски художници представят в творбите си силата и красота на морето.

Изложбата беше представена от куратора Виктория Митева, която е родом от Плевен. Тя изказа благодарност на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков и на Огнян Кузманов за възможността  варненски художници да гостуват с изложба в Плевен. Представените творби са разделени в две групи – с маринистки сюжети и по-абстрактни композиции. „Могат да се видят  платна с реалистични и не толкова реалистични морски пейзажи, с брегове, разбиващи се вълни и платноходи. Но въображението ви ще бъде поощрено и естетическа наслада постигната от по-абстрактни, но силно въздействащи композиции на утвърдени варненски художници, с творчество добре представено и на международната сцена. В експозицията представяме 2-ма скулптура и 18 художника, изявяващи се в сферата на живописта. Важното е зрителят да усети стихията на морето във всяка една от творбите”, подчерта кураторът на изложбата.

IMG_8495арт център изложба варна

Тези гостуващи изложби са възможност не само за публиката, но и за плевенските художници да се срещнат с творчеството на колеги от различни градове, каза преди откриването проф. Димитър Стойков. Той отбеляза, че ръководството на Арт център Плевен заслужава поздравления за създадената вече традиция за такива гостувания, но също и за възможността плевенски автори да показват произведенията си в изложбената зала.

За доброто настроение на първите посетители бяха изпълненията на младите флейтистки от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен – Божана и Божидара.

Изложбата на варнеските художници ще остане открита до 28 април.

IMG_8483

IMG_8500арт център изложба варна

IMG_8510арт център изложба варна

IMG_8488арт център изложба варна

IMG_8492арт център изложба варна

IMG_8494арт център изложба варна

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...