Начало / Култура / Монтират творбите от симпозиума по скулптура, откриването е следващата седмица

Монтират творбите от симпозиума по скулптура, откриването е следващата седмица

Днес с кранове започна монтажът на творбите, създадени по време на Първия международен симпозиум по скулптура – Плевен 2017. Те ще бъдат разположени в градината пред МОЛ „Панорама”

В продължение на месец петима скулптори, избрани с конкурс, създаваха творбите от бял мрамор. Това бяха проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия, и Ян Шицко – Словакия.

„Работихме в чудесни условия, за което благодарим. Колективът беше много хубав , все колеги с опит”, сподели проф. Иван Славов, докато наблюдаваше монтажът на неговата скулптура „Капан за светлина”. „Когато слънчевата светлина навлезе в този капан, тя остава там и се получават светли, светещи форми в самия камък. Което за мен  като пластична проблематика е много интересно и ново. В случая формата, светлината и въздухът като участие в тази  работа са равнопоставени. За разлика от други скулптури, при които се разчита най-вече на формите”, поясни той.

Известно предизвикателство за него е бил размерът на творбата, но когато тя е поставена в екстериорно пространство, по-големият размер е необходим, за да не бъде смачкана от околното пространство.Скулпторът  коментира, че в последно време в световен мащаб активно се използват подобни форми за популяризиране на пластичното изкуство. „Човек няма нужда да ходи по галерии и музеи, защото изкуството е при него – стига да излезе и да се разходи. Това е много важно, защото възпитава хората да имат отношение към изкуството, конкретно към пластиката”, каза проф. Славов.

Официалното представяне на всичките пет творби ще е на 5 октомври, от 11 часа.

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...