Акценти
Начало / МОНДИАЛ 2018 / Мондиал 2018: Световният шампион шокира, аут са и африканците

Мондиал 2018: Световният шампион шокира, аут са и африканците

Германия – настоящият световен шампион по футбол отпадна и няма да може да защити титлата си. Това е бомбата, разтърсила Мондиала в Русия. Другата изненада е липсата на представител на Африка в елиминациите. Случва за първи път от 32 години. Всичко друго е според очакванията след финала на груповата фаза. За осминафиналите се класираха 10 отбора от Европа, 4 от Южна Америка, по 1 от Северна Америка и Азия. Като положително можем да изтъкнем, че почти всички селекции използваха максимален брой футболисти, въпреки че мачовете им бяха важни за класирането. Това показва, че разполагат с равностойни играчи. Дотук видяхме равностойни оспорвани двубои. Качеството обаче едва ли е задоволило някого. Браво за феърплея на почти всички. Имаше състави, за които последните срещи не бяха от значение за класирането им, но играха за себе си и най-вече за футбола, без да влизат в задкулисни сметки. Това обаче не се отнася за Франция и Дания, които заслужено бяха освирквани през целия им мач. Един от споровете за класиране пък бе решен от броя на получените жълти картони.

Ето как приключиха 8-те компании?

Група A

Русия – Саудитска Арабия        5:0

Египет – Уругвай                         1:0

Русия – Египет                              3:1

Уругвай – Саудитска Арабия    1:0

Уругвай – Русия                           3:0

Саудитска Арабия – Египет       2:1

Крайно класиране

  1. УРУГВАЙ                        3 0  0   5:0   9
  2. РУСИЯ                             2  0  1   8:4   6
  3. Саудитска Арабия        1  0  2   2:7   3
  4. Египет                              0  0  3   2:6   0

На финалната права кой знае каква интрига нямаше, защото Уругвай и Русия си бяха осигурили класирането за елиминациите преди последните мачове. Битката за първото място беше повече протоколна, тъй като съперниците на споменатите два тима на осминафиналите са еднакво силни, а и руснаци и южноамериканци дори нямаха възможност да избират измежду Испания и Португалия, защото играха преди тях. „Урусите“ биха домакина категорично, без да демонстрират целия си потенциал. Станислав Черчесов пък остави на пейката някои от важните си играчи, запазвайки ги за следващия двубой.

Победа в другата среща беше повече за историята. Саудитска Арабия я спечели, оставяйки Египет без точка. Слаба утеха за африканците бе определянето на звездата на Ливърпул – Мохамед Салах за най-добър играч на мача.

Група B

Иран – Мароко                     1:0

Португалия – Испания       3:3

Португалия – Мароко         1:0

Испания – Иран                    1:0

Иран – Португалия              1:1

Испания – Мароко               2:2

Крайно класиране

  1. ИСПАНИЯ                    1  2  0   6:5   5
  2. ПОРТУГАЛИЯ            1  2  0   5:4   5
  3. Иран                               1  1  1   2:2   4
  4. Мароко                          0  1  2   2:4   1

Иберийците пак се измъчиха, но постигнаха целта – класиране за осминафиналите. Помогна им по-големия опит. От показаното в шестте срещи няма как да се направят генерални изводи за състоянието на испанци и португалци. Те направиха силен мач помежду си, но в следващите два просто бутаха топката и в крайна сметка измъкнаха необходимото им. Адмирации за Иран, който предварително бе считан за аутсайдер. В последните секунди на битката с Португалия дори можеха да спечелят. Чест прави на Мароко, че игра с всички сили срещу Испания, въпреки че нямаше шансове да продължи напред. Беше много близо да изхвърли селекцията на Фернандо Йеро от първенството.

Група C

Франция – Австралия       2:1

Дания – Перу                      1:0

Франция – Перу                 1:0

Дания – Австралия            1:1

Дания – Франция               0:0

Перу – Австралия              2:0

Крайно класиране

  1. ФРАНЦИЯ       2 1  0   3:1   7
  2. ДАНИЯ             1  2  0   2:1   5
  3. Перу                  1  0  2   2:2   3
  4. Австралия        0 1  2   2:5   1

Адмирации за Перу. „Инките“ не влязоха в задкулисни сметки и играха феърплей срещу нуждаещия се от победа за да се класира за осминафинал състав на Австралия. С успеха си южноамериканците спечелиха и неутрални фенове на футбола. На противоположния полюс бяха Франция и Дания. Срещата им бе точно копие на онази от световното първенство през 1982 година в Испания, където ФРГ и Австрия завършиха при резултат 1:0. Именно този резултат класира и двата тима за елиминациите за сметка на Алжир. Целият мач бе съпроводен с непрестанни освирквания от трибуните. Сега се случи същото. Поне по един гол да си бяха вкарали французи и датчани, вместо да регистрират първия двубой без попадения в Русия.

Група D

Аржентина – Исландия      1:1

Хърватия – Нигерия           2:0

Хърватия – Аржентина      3:0

Нигерия – Исландия           2:0

Аржентина – Нигерия        2:1

Хърватия – Исландия         2:1

Крайно класиране

  1. ХЪРВАТИЯ          3 0  0   7:1   9
  2. АРЖЕНТИНА      1 1  1   3:5   4
  3. Нигерия                1 0  2   3:4   3
  4. Исландия             0 1  2   2:5   1

Хърватия приключи по шампионски. Дори и без повечето от титулярите наложи волята си над „зелените“ исландци. Третата поредна победа й осигури първото място с пълен актив.

Липсата на опит на такъв форум нямаше как да не се отрази негативно на селекцията на Хеймир Халгримсон. Само тактическа дисциплина и себераздаване не са достатъчни за силно представяне на Мондиал.

Срещу Нигерия, Аржентина изигра най-добрия си мач в Русия. Макар и трудно, успя да спечели и продължава в следващата фаза на шампионата. Очаквано в основата на успеха беше Лео Меси. Отново обаче се забелязаха някои пропуски в играта на „гаучосите“, при това във всички линии. Въпреки тях победата е факт и тя може да вдъхнови отбора за същинската част на първенството – елиминациите. Ако всичко в тима се намести няма да е изненада ако аржентинците повалят французите на осминафинала. Сторят ли го може да играят и на финала.

Нигерия пък заслужава уважение за представянето си в тази изключително тежка група. Малко не им достигна да играят в следващия кръг.

Група E

Сърбия – Коста Рика             1:0

Бразилия – Швейцария         1:1

Бразилия – Коста Рика          2:0

Швейцария – Сърбия             2:1

Бразилия – Сърбия                2:0

Швейцария – Коста Рика       2:2

Крайно класиране

  1. БРАЗИЛИЯ         2  1  0   5:1   7
  2. ШВЕЙЦАРИЯ    1  2  0   5:4   5
  3. Сърбия                 1  0  2   2:4   3
  4. Коста Рика          0  1  2   2:5   1

Тук още след втория кръг бе предизвестен финалния изход. Сърбия няма потенциала да се наложи над Бразилия. „Селесео“ са първи, въпреки че не показват класата, която сме свикнали да виждаме от тях. Може би тази селекция я няма. Много брак в действията им в трите изиграни срещи. Ако не го изчистят мъките им ще продължат.

Швейцария беше на ниво и в последния си двубой в групата. Обичайно с игра на върха на възможностите си и без много шум, „часовникарите“ преминаха във втория кръг.

Група F

Мексико – Германия          1:0

Швеция – Южна Корея      1:0

Германия – Швеция            2:1

Мексико – Южна Корея     2:1

Южна Корея – Германия    2:0

Швеция – Мексико              3:0

Крайно класиране

  1. ШВЕЦИЯ         2  0  1   5:1   6
  2. МЕКСИКО       2  0  1   3:4   6
  3. Южна Корея   1  0  2   3:3   3
  4. Германия         1  0  2   2:4   6

Корейците ще останат в аналите с детронирането на световния шампион. Бойката им игра и отличния вратар бе в основата на победата над Германия. Селекцията на Йоаким Льов сдаде купата. Това се очакваше с оглед на традицията – световния шампион да отпада на следващия Мондиал още в групата си. За падението се загатна още в първия мач на шампионата. Трудно е да се назове причината за краха. На пръв поглед това е отбора, който доминираше до миналото лято по световните терени. Приличаше му да се затвърди на върха и в Русия. Несериозно е да се каже, че немците са слаби и амортизирани. Просто има и такива моменти. Илюзията, че Мексико е много силен тим бе разбита от Швеция. Скандинавците показаха познатата агресивна игра и се поздравиха с успех.

Група G

Белгия – Панама        3:0

Англия – Тунис         2:1

Белгия – Тунис          5:2

Англия – Панама       6:1

Белгия – Англия        1:0

Тунис – Панама         2:1

Крайно класиране

  1. БЕЛГИЯ     3  0  0   9:2    9
  2. АНГЛИЯ    2  0  1   8:3    6
  3. Тунис          1  0  2   5:8    3
  4. Панама      0  0  3   3:10  0

Кой ще е победител бе единствената интрига преди заключителните битки тук. Белгийци и англичани влязоха в директния сблъсък без някои от основните си играчи, които получиха почивка преди осминафиналите. Островитяните отстъпиха минимално и получиха Колумбия за съперник в елиминациите. Дали това е по-лошия вариант /Япония е другият/ предстои да разберем на 3 юли.

Тунис пък би Панама за протокола и двата отбора вече си тръгнаха от Русия.

Група H

Сенегал – Полша        2:1

Япония – Колумбия    2:1

Япония – Сенегал       2:2

Колумбия – Полша     3:0

Полша – Япония         1:0

Колумбия – Сенегал   1:0

Крайно класиране

  1. КОЛУМБИЯ    2 0  1   5:2    6
  2. ЯПОНИЯ          1 1  1   4:4    4
  3. Сенегал             1 1  1   4:4    4
  4. Полша               1 0  2   2:5    3

Колумбия триумфира след як двубой със Сенегал и завърши първи. Южноамериканците загубиха рано лидера си Хамес Родригес, но изпълниха целта. Забелязва се, че с всеки следващ мач увереността им нараства. Отборът на аржентинеца Хосе Пекерман има потенциал поне за четвъртфинал. Япония загуби от поляците, но продължава в следващия етап на първенството. Показателите им са същите като на Сенегал. Африканците обаче отпадат от шампионата единствено заради повечето натрупани жълти картони от „самураите“. Полша също е аут.

Снимки: fifa.com

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...