Начало / Здравеопазване / Модернизирането на филиалите за спешна медицинска помощ обсъди в Плевен зам.-министър Шарков

Модернизирането на филиалите за спешна медицинска помощ обсъди в Плевен зам.-министър Шарков

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обсъди в Плевен идеята за разширяване и модернизиране на филиалите за спешна медицинска помощ. Той се срещна с областния управител на Плевен Ралица Добрева, с кметове и представители на общините, в които има филиали на СМП, УМБАЛ, ЦСМП и спешно отделение. Поводът бе подготовката на проект от Министерство на здравеопазването за обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на Спешната помощ на територията на цялата страна. Проектът ще включва инвестиции в 28 ЦСМП, 170 техни филиали и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения.
В началото на срещата зам.-министър Шарков благодари на областния управител Ралица Добрева за бързата реакция и съдействие при организирането на втора работна среща по темата. По думите на зам.-министъра държавата ползва помещенията за нуждите на спешната медицинска помощ на основание на договори за безвъзмездно ползване за период от 10 години. Поради това обстоятелство инвестирането в ремонти на тези обекти е било затруднено. С цел да се избегнат тези препятствия занапред се предприема инициатива собствеността да стане държавна и да се инвестира във филиалите чрез голям инвестиционен проект, който министерство на здравеопазването, възнамерява да разработи и да кандидатства по ОП “Региони в растеж” 2014-20120. Зам.-министър Шарков разясни, че се изисква от общините да прехвърлят собствеността от публична общинска в публична държавна собственост, т.е. да направят дарение в полза на държавата. Той уточни, че за по-голяма тяхна сигурност решението на Общинските съвети може да бъде дадено с условия, че тези терени се предоставят само за филиали за Спешна медицинска помощ.
На този етап част от филиалите на СМП са в общини, където има болници. Такъв е случаят с Гулянци, Никопол, Белене, Левски, Кнежа и Червен бряг. В друга част от случаите има наличие на филиал, но няма болнично заведение. Съгласно предвижданото по проекта има две възможности: или да се направи ремонт на вече съществуващите филиали, като се разширят и модернизират, така че да отговарят напълно на европейските изисквания, или да се построят нови сгради за филиалите. Изискването е между филиала на СМП и болницата да има топла връзка. Всички представители на общини декларираха готовност за внасяне на решения в съответните общински съвети още на сесията през юли, като изказаха увереност, че те ще бъдат подкрепени.
В зависимост от условията и целесъобразността в част от случаите ще се премине към ремонт, реконструкция и разширяване на сега съществуващите филиали на спешната медицинска помощ, в друга част към изграждане на нови помещения за целите на спешната помощ. Окончателните решения на общинските съвети ще станат ясни в края на юли.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...