Акценти
Начало / Здравеопазване / Модерната, високотехнологична болница „Света Марина”  нарежда Плевен сред най-добрите в Европа -фото и видео разходка

Модерната, високотехнологична болница „Света Марина”  нарежда Плевен сред най-добрите в Европа -фото и видео разходка

Високотехнологичната многопрофилна болница „Света Марина“ в Плевен  е най-модерната „умна” болница в Югоизточна Европа, която нарежда Плевен сред най-добрите в Европа. Това стана ясно на пресконференцията, която даде управленският екип на болницата ден преди официалното й откриване на 17 юли.

IMG_1613пресконференция

Терминалът за обслужване на пациенти работи от 10 дни и получихме много високи оценки от първите пациенти, сподели медицинският управител на болницата проф. д-р Григор Горчев, член-кореспондент на БАН, д.м.н., специалист по гинекология, онкология и хирургия. Досега са извършени 48 операции, а само днес, 16 юли, – седем.

В „Света Марина” прилагат върхови технологии и терапевтични техники на съвременната световна медицина в лечебния процес. В нея вече работи първия по рода си в България 128 –срезов компютърен томограф, позволяващ с до 60% намаляване на дозата на облъчване на пациента без да се прави компромис с качеството на образа. Болницата разполага с шест уникални високотехнологични операционни зали, като четири от тях са интегрирани посредством сложна софтуерна конфигурация, което се прави за първи път в България.

Уникалната по сложност и възможности болнична информационна система, която обединява  7 различни софтуерни продукта, е сърцето на МБАЛ „Света Марина”, обясни Георги Карааргиров, директор иновации и информационни технологии. Въведената IT система позволява пълен контрол на качеството и сигурността на лечението, дава възможност за бърза обработка, анализ, съхранение и достъп от всяка точка на света до данните, свързани с лечението и проследяването на пациентите, обасни Карааргиров. При постъпване в болницата всеки пациент ще получава гривна с баркод и чрез него всичко – от постъпването до изписването му, ще бъде въвеждано в електронно досие. До всяко болнично легло има персонален пациентски високотехнологичен терминал, позволяващ лесен и бърз достъп до пациенското електронно досие. Системата има възможност за телемедицина, дистанционни консултации с водещи експерти от страната и чужбина . За обезпечаване на високоскоростна инфраструктура за болничната информационна система са положени над 50 км кабели.

10 европейски компании и една от САЩ са участвали в оборудването на болницата, като е осигурено най-новото в съответния клас медицинска апаратура, обясни финансовият директор Валери Карааргиров.  По думите му при изграждането на новата сграда са използвали целия опит, който са натрупали при работата си в други болници. Успели са да построят модерната сграда в рекордно кратък срок – само за година и половина, като в строителството са участвали 32 фирми от Плевен. Сред тях е и фирмата с  най-младия собственик –  само 28-годишен.

В болницата ще работят около 200 човека. Лекарският екип включва 6 хабилитирани лица – професори и доценти, 6 специализанти и 3 докторанти, научихме от д-р Зорница Горчева, ръководител научна дейност. Под 30-годишна възраст е ¼ от екипа, което е една от целите на ръководството на болницата – да привлича и задържа в Плевен перспективните млади хора, подчерта Зорница Горчева.

За първи път в България тук ще работят и пациент-асистенти, оказващи топло посрещане, съдействие и помощ за пациентите и техните придружители.

Болницата разполага общо със 100 легла. Обособено е бюро за обслужване на чуждестранни пациенти, като персоналът  владее общо 10 чуждестранни езика.

Идеята ни е да развием медицинския туризъм и да затворим напълно кръга за лечение на онкоболни пациенти, подчерта проф. Григор Горчев. В момента близо 30% от моите пациентки с онкологични заболявания продължават лечението си с химиотерапия и лъчетерапия в чужбина, обясни той. Затова по-далечната перспектива е да бъде осигурена апаратура за лъчетерапия, а след нова година ще имат готовност за химиотерапия.

Следваща Предишна
IMG_1619света марина-фоайеt
IMG_1620асистент пациенти
IMG_1623скенер

IMG_1626скенер
IMG_1632фоайе пациенти
IMG_1636операционна

IMG_1654операция
IMG_1657проф. Томов
IMG_1667компютърна зала
Следваща Предишна

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...