Акценти
Начало / Култура / Млад пианист благодари за аплодисментите със своя композиция – изящна, като написана от Шопен

Млад пианист благодари за аплодисментите със своя композиция – изящна, като написана от Шопен

Чувствам се прекрасно, когато свиря в Плевен сред моите приятели, пред любимите ми педагози и съм още по-щастлив, че на тях им харесва моето изпълнение, сподели младият пианист Христо Петров, веднага след концерта си снощи с Плевенска филхармония под диригентството на Сандра Рагуса. За изпълнението си на Концерт за пиано и оркестър № 12 от Моцарт той заслужи бурните аплодисменти на публиката, която почти беше запълнила зала „Катя Попова” .

Като благодарност, Христо Петров изпълни на бис една прекрасна импровизация, която много приличаше на Шопен. Всъщност това е мазурка по Шопен, обясни пианистът и музиката се родила спонтанно, докато се упражнявал върху Втората соната на Шопен. Така че е нещо като моя композиция, която много прилича на Шопен, но не бих си позволил дързостта да я обявявам по този начин, скромно обясни младият пианист.

В момента Христо Петров завършва магистратура в Утрехт, Холандия и основно вниманието му е насочено към успешното дипломиране през тази година. Все пак  му предстоят и няколко концерта – камерна музика и солови. Разкривайки пестеливо плановете си, музикантът допълни, че планува и кратко турне в Норвегия в дует с млада цигуларка.

А какво точно ще прави, след като приключи с магистратурата, Христо Петров все още не е решил окончателно. „Никога не съм бил устремен само към едно единствено нещо. Искам това, с което се занимавам, да е полезно на хората, защото така се чувствам най-добре. Затова бих се радвал, ако реализирайки се, съм в помощ на все повече хора. В момента пред мен има много възможни пътища, по които да поема – солова кариера, камерна музика, преподаване. Аз се радвам когато свиря и когато преподавам. Затова сякаш се насочвам към преподаването, където да съчетая двете неща, които най много ме радват. Вече имам няколко ученика и виждам, че ми допада да предавам уменията си на по-младите”, сподели музикантът.

Много скоро той ще може да реализира това свое желание тук, в Плевен. Неговата преподавателка от Музикалното училище – Антоанета Воденичарова, обмисля да го покани да направи майсторски клас. „Христо толкова много се е развил, свири толкова зряло и професионално, и определено има на какво да научи нашите ученици”, каза Воденичарова.

Така ще бъде продължена и създадената вече традиция бивши възпитаници на Музикалното училище да правят майсторски класове със сега завършващите плевенското училище.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...