Акценти
Начало / Култура / Млад иконописец представят в Къщата на художниците

Млад иконописец представят в Къщата на художниците

Първа самостоятелна изложба представя в Къщата на художниците в Плевен младият иконописец Момчил Мончев. Той е ученик на Майя Ананиева в школа „Колорит”, след което учи иконография във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Сега работи самостоятелно.

Представените в изложбата икони са създадени през миналата година. Сред тях е и една от най-ценните му работи – Богородица с младенеца. Иконата е изработена върху кора от орех. Образецът, от който Момчил се е поучил, е византийски на Теофан Грег.

Интересна е и иконата на св. Димитър, който не е в обичайната си поза върху кон, а Момчил е изрисувал като прабългарски войн, така както е в Несебърската школа.

Досега младият майстор е създал повече от 40 икони, като голяма част от тях вече са продадени. Интересът към изкуството Момчил е наследил от своя дядо, който е бил учител по рисуване. Към иконописването обаче го привлича негов приятел.

Иконите си работи върху дъска, с темпера, класически. Младият автор споделя, че иконописването не е евтин занаят, защото материалите за работа са скъпи, но въпреки това той иска да се занимава точно с това. Надява се, че иконите му ще намерят своите притежатели и ще внасят светлина и спокойствие в душите им.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...