Акценти
Начало / Култура / Млади артисти от България ще пресътворяват Плевен по проект на Фондация „Диря”

Млади артисти от България ще пресътворяват Плевен по проект на Фондация „Диря”

Гергана Бочева
Гергана Бочева

Проектът „Плевен през различния поглед на млади артисти от България” ще се реализира в града от 22 до 27 юли. Инициативата е на дело на Фондация „Диря” с председател Гергана Бочева и се случва, след като спечели финансиране от Първата конкурсна сесия на Третия раздел от Културния календар на града.

Дейностите предвиждат създаване на среда на непосредствено общуване и културен обмен между различни представители на плевенската общественост и гостуващи творци в сферата на традиционните и алтернативните изкуства. ”Идеята ни е да организираме пленер с участие на седем живописци, двама скулптори и шест графити артисти от Пловдив. Те ще изразят с творбите си своите впечатления и емоции от Плевен и неговите жители. Участниците в пленера ще творят в различни части на града и деня. Така ще бъде достъпен за наблюдение процесът на сътворяване, а не само готовата творба”, поясни за infopleven Цветелина Ангелова, която е родом от Плевен, а в момента завършва магистратура със специалност скулптура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Цветелина Ангелова
Цветелина Ангелова

Форматът на изявата дава възможност не само за пряк досег до изкуството, но и до съпреживяването му чрез споделяне и непринудени дискусии в естествена урбанистична среда.

Дом "Кафе"
Дом „Кафе“

Създателите на проекта се надяват интересът към събитието да преодолее границите на неудобството и да провокира в отделни граждани желание да се включат в творчеството, което да доближи идеята до парформънс и съавторство. „Целта на изнасянето на пленера в градска среда е да се даде възможност  градът  да бъде видян по нов, различен начин от плевенчани през очите на гостуващите творци. Вярваме, че един такъв “друг прочит” е позитивен по отношение на опазване и създаване на естетичния външен вид на Плевен”, добави Ангелова.

За всички вечери на пленера ще бъдат организирани различни културни събития в Дом „Кафе”, които да съберат по непринуден начин аудитория за обсъждане както на случващото се през деня, така и на въпроси, свързани с изкуството, ежедневието и проблеми от различни сфери на живота. Дом „Кафе” е проект, създаден от Фондация „Диря” през септември 2013 година и е „отворено пространство за споделяне на музи, мисли, музика и мълчание, кафе, китари, стихове, страхове”, обрисуват го неговите автори. Именно при посещенията на Цветелина Ангелова в нестандартното арт пространство и в разговори с Гергана Бочева се решават бъдещите действия по проекта, който фондацията взема под крилото си.

Дом кафе

По време на пленера ще бъдат завършени четиринадесет живописни платна, три скулптурни композиции и осем пана с графити и ще бъдат проведени три културни събития с участие на творци от града и поне пет свободни дискусии на теми, произлизащи от случващото се по време на събитието.

Последният, шести ден, ще бъде изрисувана стена с графити в централната градска част. „Ще се подбират актуални и социални теми на композициите, за да се мотивира, провокира и модернизира възприятието на младите хора и широката общественост към изкуството като цяло”, коментира Ангелова.

ХГ "Илия Бешков"

Пленерът ще завърши с изложба в Художествена галерия “Илия Бешков”, на която ще се представят всички автори и направеното от тях. Пред галерията ще бъде организирана експозиция на открито, като на специални пана ще бъдат рисувани графити. Всички творби ще бъдат дарени за фонда на галерията.

Информационен сайт infopleven е медиен партньор на културното събитие.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...