Акценти
Начало / Образование / Младите хора искат прозрачност и навременна информация за бежанския проблем

Младите хора искат прозрачност и навременна информация за бежанския проблем

ДФСГ "Интелект" Плевен

Представителна изява по проект „Успех” се проведе на 20 юни в ДФСГ“Интелект“. Ученици от 9 клас, включени в клуб „Ценности и човеколюбие“ представиха своите виждания по проблема за бежнаците в България.

Те се радваха на посещението, оказано им от Огнян Пешев – ст. експерт в РИО- Плевен и координатор на проект“Успех“  и ръководството на гимназията –  директорът Емил Райков и помощник-директорите  Михаела Карамфилова и Галя Димитрова.

Младите хора свободно представиха своите гледни точки и отношение към актуалния проблем. В началото те започнаха с емоционално въведение – „Мозъчна атака“ с основен въпрос :“Какви асоциации предизвиква у вас понятието бежанец“. Представени бяха трогателни истории за прокудени от родните си места хора, за тяхната съдба в България, за отношението на обществото и институциите към тях.

Участниците в клуба представиха основни международни документи, в които са заложени правата на бежанците и децата. Те предложиха статистически данни по въпроса, очертаха основните институции, ангажирани с организацията по настаняването в лагерите, градовете на пребиваване в България.

Най важното, което успяха да изведат, е идеята за сътрудничество на всички нива в обществото при решаване на проблеми от подобен характер, инициативи на неправителствения сектор, периодично отразяване от медиите. Младите хора жадуват за прозрачност, законност, адекватност и навременност на информацията по отношение на бежанската проблематика, отчетност и цялостна програма, която е факт и се провежда от Държаваната агенция по бежанците /ДАБ/.

Заключителното представяне беше съпроводено с връчване на сертификати за успешната и разнообразна дейност, с пожелания за продължаване на клубна дейност, която да подпомага и развива младите хора и разбира се за едно хубаво лято.

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...