Начало / Общество / Младежки център „Барометър” продължава с активната си дейност в област Плевен

Младежки център „Барометър” продължава с активната си дейност в област Плевен

Младежки информационно-консултантски център „Барометър” в Плевен, предоставя безплатни информационни, консултантски и обучителни услуги за млади хора на възраст 15-29 години на територията на област Плевен. В тази широка целева група влизат младите хора в училищна възраст, студентите, работещите пълнолетни млади хора. Дейността на Младежкия център е насочена и към специфични социално изключени групи от млади хора, които имат потребност от конкретни, съобразени с техните потребности нужди. Това съобщи на пресконференция днес Марта Димитрова, ръководител на МИКЦ „Барометър”.

Проектът се финансира от Национална програма за младежта (2016 – 2020) на Министерство на младежта и спорта, а МИКЦ „Барометър” Плевен е част от изградената мрежа от центрове в България, поясни Марта Димитрова.

Партньори в дейностите на „Барометър” са Сдружение „Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА“, Сдружение на кметовете на кметства и кметски наместници „МИЗИЯ-2006”, Сдружение на селската младеж „Заедно”, Педагогически колеж – Плевен, Фестивална фондация „Морско конче Плевен.

И през тази година дейностите на МИКЦ „Барометър” ще бъдат насочени към предоставяне на информационни и консултантски услуги на млади хора. Информация може да бъде намерена на сайта Центъра http://mikc.mburo.org/,facebook, както да бъде получена и на място в офиса, поясни Антоанета Мачева, която отговаря за тази дейност. Млади хора, които се интересуват от възможност за образование, как да си подготвят документи за кандидатстване, възможност за работа, могат да ни потърсят, допълни тя. Друга възможност за информиране е бюлетинът, издаван от Младежки център „Барометър“.

В рамките на проекта ще се проведе обучение с две целеви групи – на ученици на възраст между 15-19 години и на млади родители до 29 години. Във всичките 11 общински центрове на област Плевен ще бъде сформирана група от 20 ученика, които ще преминат така нареченото неформално обучение, обясни Ива Мусова, която ще води обучението. Целта е да бъде провокирано креативно мислене у младите хора и по този начин да се повиши тяхната адаптивност към средата и да се стимулира  инициативността им. Близо 300 младежи ще бъдат включени в обучението, като анкета ще измери постигнатото. Втората целева група ще бъде включена в Училище за родители, като целта е да надградят знанията си за по-успешно родителство.

В проекта са предвидени психологически тренинги за личностно развитие. В групите ще бъдат включени младежи от всякакъв етнос, такива с рисково поведение, безработни млади хора, обясни Мила Пендичева, която ще води тези тренинги. Включени са и обучения за лидерите, които са гръбнакът в дейността на Младежки център „Барометър”.

До края на месец февруари ще бъде проведено  изследване, което ще има и втория модул през декември. Целта на проучването е да се набере информация за конкретни потребности на младежите и те да намерят място в работата на експертите, кослутатните и обучителите, обясни Даниела Димитрова, директор на Сдружение „Обществен фонд – Читалища”. За провеждането на двуетапното проучване ще бъдат подготвени три екипа от доброволци. На тях ще разчитаме и за провеждането на десетките информационни кампания, плануване през годината, допълни Димитрова.

В програмата са включени дейности, които са свързани с пряка изява на младежите. Такава възможност за тях ще е конкурсът за творческо писане, който ще бъде обявен през пролетта. В този процес на творческо отваряне ще разчитаме на преподавателите по литература и на автори от Плевен, включително и журналисти, ще бъдат привлечени актьори, художници, музейни работници, които всеотдайно могат да работят по по-различен начин за преобразяване на света, каза Даниела Димитрова.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...