Начало / Образование / Младежи ще призовават с плакати да се даде шанс за синия Дунав

Младежи ще призовават с плакати да се даде шанс за синия Дунав

Национален конкурс за плакат на екологични теми, наречен „Шанс за Синия Дунав”, обявиха за поредна година Биосферен Резерват Дунавска Делта съвместно с Гимназия по изкуствата „Джорджe Джордеску”. Инициативата стартира през 2000 год., а мястото за приемане на всички творби е Тулча(Румъния) – крайната точка на Дунав, където преди срещата си с Черно море реката създава най-очарователното място в Европа – Делтата на река Дунав, поясняват организаторите.

Целта на конкурса е чрез изкуството да се повиши и  поддържа постоянен интерес на обществото и по-специално на младото поколение към необходимостта от опазване на природните екосистеми. Така художественото послание се превръща в сигнал, който изостря вниманието  на хората, вземащи решения. В същото време представлява и възпитателен фактор към опазване на околната среда, инструмент, опитващ се да привлече и да въвлече обществото в идеята за опазване и съхранение на Дунав и водите на Дунавската Делта.

Конкурсът се разраства от година на година, като от 2010-та става международен. Най-добрите произведения на изкуството за всяко издание на конкурса се показват на различни места по поречието на река Дунав като пътуваща изложба.

В конкурса могат да участват млади хора на възраст от 15 до 18 години като представените материали трябва да са оригинални. Техниката е свободна – темпер, колаж, смесена техника, графика. Крайният срок за изпращане на материалите е 30 април, творбите да се пращат на адрес: “George Georgescu” Arts High School Tulcea/Romania, Gavrilov Corneliu street no.166, Code 8200802013 г.

Изложбата ще бъде открита от 5 до 28 юни в Музея на Дунавската Делта в Тулча, а коиса победителите ще стане ясно на 29 юни – Деня на река Дунав. Селекция от най-добрите творби ще пътува в България, Унгария, Хърватия, Словакия и Германия.

Повече подробности за сроковете, параметрите и условията може да намерите на http://www.persina.bg/indexdetails.php?menu_id=2

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...