Акценти
Начало / Култура / Антоан Божинов: Финансирането на „Фодар” е половината от минимума

Антоан Божинов: Финансирането на „Фодар” е половината от минимума

„Тазгодишното издание на биеналето „Фодар” ще го има, ще го направя, въпреки че отпуснатият от Община Плевен бюджет е половината от това, което е нужно като минимум”, това обяви пред представители на медиите днес организаторът и основоположник на фотографския форум Антоан Божинов. Минимум 12 хил. лв. са необходими за провеждането на инициативата средства, но определеният и отпуснат от Община Плевен бюджет е само 6 500 лв.

Божинов обясни, че от тези пари трябва да се приспадне наградния фонд, който е 4 300 лв. С остатъка трябва да се аранжират творбите в изложбата, да се издаде каталог, предвидени са и семинари за студенти с участието на лектори. „Ако не постигнем консенсус с общината, не знам какво ще стане, но е сигурно, че „Фодар” няма да е във вида, в който трябва да бъде”, беше категоричен Божинов. Той информира и че този следобяд му предстои поредна среща с един от зам.-кметовете, за да се потърси разрешение на проблема.

Ще припомним, че на сесия на Общински съвет Плевен през месец февруари бяха обсъждани предложени промени в Културния календар. Тогава в едно от изказванията си Георг Спартански направи предложение да се увеличи сумата, предвидена за поредното издание на биенале “Фодар” от 6 500 поне на 13 000 (при поискани 14 860) лева, като половината се вземе от средствата за коледни и новогодишни празници. То, обаче, не беше прието.

Иначе осмото издание на биеналето е рекордьор – за участие само в него са постъпили 1 700 фотографии от автори от 37 страни, сред които освен традиционните Франция, русия, Италия, Испания, Португалия, всички балкански държави, има и екзотично присъствие от далечна Австралия и Мозамбик. От творбите специално жури е избрало 316, дело на 31 автори. Сред тях много силно и голямо е руското и френското присъствие, българското е също силно, но пък не толкова голямо, уточни Антоан Божинов. Темата на салона тази година е „Глокализация”, което отразява приспособяването на културното многообразие към глобалните тенденции или отношението глобално – локално.

Осмото издание на „Фодар” ще бъде открито на 26 април в ХГ „Илия Бешков” Плевен, награждаването на отличените автори е от 18.00 часа.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...