Начало / Общество / Младежи от малките населени места в Плевенско дискутираха за равнопоставеността между половете

Младежи от малките населени места в Плевенско дискутираха за равнопоставеността между половете

Над 600 младежи от 9 до 12 клас от десетте общини на област Плевен са взели участие в успешно приключилия проект „Джендър – Клубове по форум театър в малките населени места”. Това стана ясно по време на среща с медиите в пресклуба на БТА. В нея взеха участие Марта Димитрова – председател на „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи”, Дамян Минков – координатор по проекта, Антоанета Мачева – Център Европа директно – Плевен и Даниела Димитрова – СПОФ „Читалища”.
Проектът е финансово подкрепен от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Негов изпълнител е Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи” – Плевен, в партньорство с Фондация АРТИСТ, гp. София. Целта на младежката неправителствена организация е била да се постави във фокуса на общественото внимание в малките населени места темата за равнопоставеността между половете, обясни Марта Димитрова. За да се случи това, са били изградени 10 младежки дискусионни клуба в 10-те градове-общински центрове на област Плевен. Организационният екип е сключил споразумения за партньорство с местните общински администрации, училищата и читалищата, които са съдействали за изграждането на младежките структури. Клубните състави, включващи 30 младежи – по трима младежи от всеки клуб, са били обучени за организиране и модериране на дискусии по модела „Форум-театър”. Така е станало възможно провеждането на арт-дискусии във всеки град, информационни кампании, с помощта на Център Европа директно-Плевен и редица други младежки инициативи.
От своя страна Дамян Минков обясни, че реализацията на този проект е дала възможност на младите хора да говорят свободно по теми, които са избягвани по една или друга причина. Разговорите за третия пол са били едни от темите, които са дискутирани трудно, но с течение на проекта, който е бил с продължителност 10 месеца, нещата са се променили. „Младите хора те мотивират и стимулират да търсиш нови инструменти. „Форум – театър” е именно един такъв способ”, сподели още Минков. По негови думи би могло в училищата да се провеждат и дискусии, насочени към намаляване на агресията, които ще са наистина полезни за учениците.

Джендър клубове пресконференция
„Децата имат нужда да се включат в подобни неформални групи, където да изразяват мнението и проблемите си”, обобщи Антоанета Мачева. Тя допълни, че така младежите се запознават и с възможностите, които им дава Европа. Мачева сподели още, че в началото на проекта е имало негативно отношение към различната сексуална ориентация, но това се е променило с времето.
„Много сме вдъхновени от младите хора в малките населени места и затова считаме да продължим с академиите”, обясни Марта Димитрова. Тя сподели, че на 15 януари е подписан и нов проект, финансиран от Програма Еразъм+, който е естествено продължение на настоящия и ще подпомогне дейността на 10-те младежки клубове. За целта в град Плевен ще пристигнат шест доброволци от различни държави, които ще работят заедно с младежите от област Плевен. В същото време Управителният съвет на Сдружението организира Лятна академия за младежки лидери, която ще бъде открита тази година. До тогава младежката организация и дискусионните клубове ще търсят финансиране от местните власти, местния бизнес и допиращи програми, за да е възможно на територията на областта да се организира устойчиво работещ механизъм за гражданско образование, личностно развитие и изява на младите хора от област Плевен.
За отбелязване края на проекта вчера в зала „Плевен” се е провел и Младежки форум, в който екипите на младежките клубове са направили свои презентации и са обсъдили продължаването на проекта.  На срещата е направена и премиерата на документалния филм, отразяващ изпълнените дейности. Заедно с това е представена и издадената книга „Форум – театър за джендър – равенство и младежки дискусии”. Десетте гимназии-партньори са били наградени и с Плакета на благодарността на Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи” за ефективното партньорство. На срещата е присъствал и известният студент от Плевен Борис Рангелов, който е споделил за инициативите, в които е участвал. Вдъхновените младежи са си тръгнали от срещата с идеята да създадат Областен младежки парламент.
За финал на срещата Марта Димитрова сподели, че и ученици от Плевен са проявили интерес за сформиране на подобен младежки клуб в града. Те са от различни училища, но са научили за проекта и са изразили желание да се осъществи и в областния град подобно нещо. В момента се търси подходящо място, където да се провеждат дискусиите.

приз форум театър

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...