Начало / Здравеопазване / Младежи не приемат легализирането на леката дрога, показва проучване в Плевен

Младежи не приемат легализирането на леката дрога, показва проучване в Плевен

Анкетно проучване, направено сред 190 младежи на възраст 15-16 години от Плевен, показва, че по-голям процент от тях не одобряват промени в законодателството за легализиране на леките наркотици.  103-ма от младежите (55.1%) са отговорили, че не трябва да има такава промяна в законодателството. Утвърдителен отговор са дали 84 от запитаните младежи, което е 44.9%

Според същата анкета близо 74% от анкетираните младежи са посочили, че не са употребявали никога наркотици. Но 65% от тях са заявили, че имат познати или приятели, които използват наркотици. Впечатляващо висок е процентът на младежите, които смятат за необходимо в училище да се изучават видовете наркотици и последиците от тяхната употреба – 83.5%.

IMG_7137обучение наркотици лектори

Проучването е проведено от Превантивно-информационен център по зависимости – Плевен и беше представено по време на надграждащо обучение, което се провежда днес в Плевен с участието на представители на Детска педагогическа стая в районните управления на ОДМВР – Плевен и здравните кадри от системата на общинските училища за превенция употребата на наркотични вещества. Обучението е организирано от Общински съвет по наркотични вещества – Плевен и Превантивно-информационен център по зависимости – Плевен.

IMG_7135тодор еленков

В работата му участие взе Тодор Еленков – новоназначеният зам.-кмет по обществен ред и сигурност в Община Плевен. В приветствието си към участниците той изтъкна, че работата на институциите за превенция употребата на наркотици сред младежите е от особена важност и затова в негово лице  и в лицето на цялото общинско ръководство ще намират пълна подкрепа.

Гост – презентатори в обучението са консултанти на Министерство на здравеопазването и Националния съвет по наркотични вещества: доц. Д-р Мая Стоименова – Попова, психиатър, ръководител катедра „Психиатрия и медицинска психология”, МУ – Плевен, д-р Петранка Чумпалова, асистент катедра „Психиатрия и медицинска психология”, МУ – Плевен и Валентин Минков – психолог към Превантивно-информационен център по зависимости – Плевен
Обучението се реализира с подкрепата на Министерство на здравеопазването, в рамките на „Програма за превенция употребата на наркотични вещества на местно ниво”, чрез Община Плевен. То има за цел да надгражда знания за разпознаване на симптоматиката и работа с деца и млади хора, употребяващи и/или злоупотребяващи с наркотични вещества.  Акцент ще е  темата „За и против легализирането на марихуаната – вреди и ползи“. Ще се дискутират и въпросите за причинната връзка между остри психози и употреба на ПАВ, рисковете пред младите хора от новата синтетична дрога.

IMG_7131fобучение наркотици

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...