Акценти
Начало / Спорт / Мис Плевен 2015 и Веселин Плачков дават старта на Държавното по шахмат в Плевен

Мис Плевен 2015 и Веселин Плачков дават старта на Държавното по шахмат в Плевен

финали шахмат

От 18 до 26 април Плевен ще е домакин на Държавно индивидуално първенство по шахмат (финали) за мъже и жени. „Това е най-силното състезание в страната и в следващите 10 дни в Плевен ще тупти шахматното сърце на България”, каза на пресконференция днес Николай Велчев, изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат (БФШ).

В първенството ще участват 10 жени и 10 мъже, като сред тях са едни от най-титулуваните български шахматисти. Сред  мъжете ще има шестима гросмайстори, при жените – две, международните майстори са 7. Само петима от общо 20-те състезатели нямат международни звания.

На финала дебют ще направят четирима шахматисти – двама при мъжете и двама при жените. Сред тях е най-високо рейтингованият ни състезател при юношите – Мартин Петров. Габриела Антова, която е само на 13 г. и е най-малката състезателка в шампионата, също ще направи дебют на такова състезание. Габриела вече има в актива си 4 европейски титли.

Сред участниците ще са няколко известни плевенски имена – Борис Чаталбашев, Иван Чапаринов, Красимир Русев, Пламена Андреева, Георги Русев, Симонета Иванова, Светла Йорданова, Маргарита Войска, която е абсолютен рекордьор сред участниците с 11 титли.

Имаме всички предпоставки да очакваме медал от Плевен, каза Петьо Маринов, който е председател на шахматен клуб „Спартак Плевен XXI” и член на УС на БФШ.

купи шах
Купите при жените и купите при мъжете ще бъдат връчени на церемония на 26 април

Наградният фонд е 20 000 лв. Ще бъдат раздадени по три купи за класиралите се на първо, второ и трето място при мъжете и жените.

Депутатът Васил Антонов, който е член на управителния съвет на БФШ,  ще връчи и две индивидуални награди за двамата най-добре представилите се плевенски състезатели при мъжете и жените. Антонов разкри още една изненада – връчването на награда за най-прогресивно развиващ се плевенски състезател.

Официалното откриване на състезанието ще бъде  на 18 април, от 14.45 ч.  в хотел „Ростов“. Точно в 15 часа първият символичен ход при мъжете ще направи Ванеса Георгиева – Мис Плевен 2015, а при жените тази чест ще има актьорът Веселин Плачков, изпълнил главната роля във филма „Дякон Левски”.

Главен съдия при жените ще е Здравко Недев с най-висока международна категория. При мъжете главен съдия ще е Николай Йорданов, който е  председател на съдийската колегия. Заместник главни съдии ще са Петьо Маринов и Пламен Стефанов – и двамата са със сертификати на ФИДЕ.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...