Акценти
Начало / Общество / Мирен протест пред Общината поиска оставката на кмета

Мирен протест пред Общината поиска оставката на кмета

В 16.30 ч днес пред Община Плевен се събра неголяма група от протестиращи, които предварително бяха уведомили, че организират мирен граждански протест, на който ще искат оставката на кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков.
Много преди тях пред Общината вече имаше сериозна група полицаи. Оказа се, че протестът е разрешен, но не на исканото място пред сградата на Общината, а на подиума пред Мавзолея. Мотивът – „с оглед ненарушаване на работния процес на служителите“.
Това стана повод за размяна на реплики между протестиращи и полицаи, когато униформените приканиха събралите се да отидат на указаното в разрешението място.
Междувременно стана 17 часа и общинските служители започнаха да напускат сградата, което даде основание на събралите се да останат пред Общината.
Те разпространиха листовка, в която изброяват мотивите си за искане на оставката на кмета Стойков – нарушаване на Конституцията, нарушаване на няколко закона – за местно самоуправление, за държавния служител,за културното наследство, Кодекса на труда, за назначения без конкурс, непрозрачност при обществените поръчки, последователно унищожаване на културните институти. В разпространената листовка е записано още, че противозаконно работи в Университетската болница и Медицински университет паралелно с изпълнението на длъжността кмет.
„Искаме кметът да разбере, че не може да продължава да управлява по подобен начин Общината. Той не отрича, че има два други договора и според мен с това сам си е подписал присъдата – затова ние настояваме той да си подаде оставката“, каза Стефка Григорова, председател на Инициативния комитет, организирал протеста.
Събралите се имаха надежда, че кметът ще излезе и ще ги покани на среща, за да обсъдят проблема. Но това не се случи. По неофициална информация днес той не е в Плевен.
От Инициативния комитет не са обсъждали вариант за следващ протест, но не е изключено да има такъв. Засега продължават със събирането на подписката, която стартира на 3 юли. Досега събраните подписи са над 2000 в подкрепа на искането за оставка на кмета проф. Димитър Стойков, като мотивите са същите, които бяха заявени днес по време на мирния протест.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

4 коментари

  1. I zashto nqma snimka. Sram vi e che obslujvate nqkoi li? Az znam zashto nqma snimka….zashtoto vi e sram da pokajete 15 -tinata izmamnici subrali se pred obshtinata.Nqma da korespondira s obstoqtelstvenoto vi materialche.

  2. Организаторите на протеста също могат да бъдат обвинени в разрушаване на културни и образователни институти, по конкретно щетите за милион и половина, които нанесе с безхаберието си „компетентната“ г-жа Григорова на Историческия музей и закриването на училище „Марин Друнов“ от другия „експерт“ от Инициативния комитет – г-н Трайков. А като говорят за обществени поръчки и липса на прозрачност да каже г-жа Григорова как любимият й озвучител се оказа най-компетентен да строи в експозиционните зали на музея. Всички сме за прозрачност, но нека имаме и срам за собствените си грешки, а не само да хвърляме обвинения на посоки в изпълнение на политическите поръчки на хората, които са ни „уредили“ тук и там.

  3. Г-жо Костова, твърде сериозна статия и твърде много материал за 17-имата човека, броих ги точно в 16.35, които се бяха събрали там, за да правят зулуми. Истината е, че това са явни некадърници и техни роднини, нормален и зает човек не би си причинил това унижение, камо ли информиран.Кой протестира? На Лазар сина му ли? И кой още? Онзи дето затвори „Марин Дринов“, ама преди това го източи? Или онази, която разби Музея?Малко по-обективно, моля. И на вас като дългогодишен журналист ви е ясно, че тези 17 човека са нещастни маши в ръцете на политическите им господари, които ги използват, докато самите те прескачат от партия в партия и си пълнят гушите. Сякаш не им стигнаха 12 г. да точат кръвта на Плевен. Няма вечни началници, не може тия от Инициативния комитет да си мислят, че ще са вечно директори. Това не е служба, за която са абонирани. А и точно тези е оказаха и некадърни мениджъри.Това го знае всеки информиран.Това е грозна , за радост неосъществена политическа поръчка.Което е смешно. Защото ако не е това, е протест на „директорите“, което е още по-смешно.Директор си само на собствената си фирма вовеки, г-жо Костова, не на държавни или общински учреждения.