Начало / Икономика / Близо 250 хил. лв. неодобрени разходи връща Областна администрация

Близо 250 хил. лв. неодобрени разходи връща Областна администрация

Нередности по изпълнението на проекта „По-добро обслужване чрез електронно управление в Северозападен, Северен централен и Североизточен райони за планиране” по ОП „Административен капацитет” е открило Министерство на финансите. Като следствие от това от тази зима Областна администрация Плевен като бенефициент връща разсрочено над 246 хил. лв., съобщи областният управител Илиян Йончев.

Устройство за е-услуги в Областна администрация Плевен

Той обясни, че по проекта, който стартира през 2009 год. и е на обща стойност 1.757 млн. лв., сумата е преведена и усвоена. Впоследствие започват проверки от страна на Управляващия орган /Министерство на финансите/, при които част от направените разходи не са одобрени и тъй като са вече усвоени, сега средствата трябва да се връщат. Йончев цитира и едно от конкретните заключения при проверката: „по бюджетно перо разходи одит не са одобрени разходи в размер на 14 568 лв. От представения доклад за одит  не може да се придобие разумна увереност относно това дали е извършен реален одит и какви са резултатите от него”.

Цяла папка са документите само от преписката с Министерство на финансите, предстои областният управител и екипът му да се запознаят детайлно с тях. Документацията по проекта заема цяла една голяма стая, така че ще трябва да се свърши доста по обем работа. По този повод не са изключени и кадрови промени. А повече подробности за констатациите на Управляващия орган, както и това какви пари трябва да се връщат, Илиян Йончев обеща на специална нарочна пресконференция.

Награждаване на ръководителя на проекта Теменужка Василева по време на церемонията за "ИТ проект 2011"

Проектът на Областна администрация Плевен беше номиниран в категорията „Обществени организации” в конкурса „ИТ проект 2011” и дори стана подгласник на победителя. Инициативата е най-мащабната в сферата на електронното управление в България и обхваща общо 67 е-услуги в 12 областни и 74 общински администрации от Северозападен, Северен централен и Североизточен район. Партньори са Областна администрация Габрово, Областна администрация Добрич и Областна администрация Ловеч, а в целевите групи влизат 12 областни – Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Варна, Добрич и Търговище, и 74 общински администрации от трите района. Предвидено беше по проекта да се изпълнят 6 областни портала – административни информационни системи, за предоставяне на 20 административни услуги, свързани с гражданското състояние, които се предоставят от общинските администрации. Също така чрез тези системи се предоставят 23 административни услуги по държавна собственост и 24 – по общинска.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...