Акценти
Начало / Общество / Министър Цветанов представи система за видеонаблюдение, която ще брани от крадци имотите на жителите на село Мечка

Министър Цветанов представи система за видеонаблюдение, която ще брани от крадци имотите на жителите на село Мечка

В късния следобяд днес вътрешният министър Цветан Цветанов се срещна с жителите на селоМечка и представи система за видеонаблюдение, чието предназначение е намаляване на кражбите и ограничаване на нарушенията на обществения ред

Министърът подчерта: „Ще направим всичко възможно, да се чувстват хората в селото по-сигурно. Монтираните камери в невралгичните точки на населеното място и информацията, която получаваме в масивите, ще помогне за разпознаване на извършителите и ще се предприемат адекватни полицейски действия. Системата за видеонаблюдение ще спомогне на полицейските сили да реагират в реална ситуация и в реално време.”

Системата се състои от 12 камери и видеосървър в село Мечка и система за наблюдение в Районо управление „Полиция”- Пордим. Записите от видеокамерите ще бъдат предоставяни  на разследващите органи като доказателствен материал в полицията и прокуратурата.

Министърът разясни, че в селото ще има засилено полицейско присъствие, обезпечено с полицейски патрулиращ автомобил, а през деня ще дежурят двама полицаи, ще има и разследващ полицай. Предвидена е и физическа охрана от охранителна фирма. Жителите на селото поискаха в селото да има полицейско управление, с което министърът не можа да се ангажира, тъй като няма финансов ресурс за това.

Министър  Цветан Цветанов определи ежеседмични срещи на ръководството на МВР – Плевен с жителите на селото, за да се решават своевременно проблемите със сигурността им. Той обеща след два месеца отново да дойде в село Мечка, а също да посети и околните села, за да види има ли ефект от предприетите мерки.

По настояване на жителите на Мечка министър Цветанов се ангажира да провери възможността да бъдат поставени още видеокамери, за да бъдат обхванати с видеонаблюдение и най-отдалечените части на селото.

По време на срещата стана ясно, че няколко от камерите преди ден били изключени само за няколко часа, тъй като черпели ток от къщата на кмета на селото. Той решил да ги изключи, за да не му навъртят голяма сметка и точно тогава станала кражба от стопанския двор. Задигнати били 150 литра нафта и един електрожен. Извършителят се оказал стар познайник на полицията, който само през последните осем месеца е извършил шест кражби, за които има издадени две условни присъди и четири пробации. По повод този случай министър Цветанов коментира, че проблемите са много по-дълбоки и не винаги опират до това, което трябва да прави полицията. „Защото полицията задържа, но в съда  дават присъда пробация или условна. А в този случай  трябва да има ефективна присъда, за да изиграе превантивна роля спрямо всички останали”, категоричен беше Цветанов. Той  коментира, че ако имаме ефективна съдебна система, която да изиграе най-важната си роля – на превенция, няма да се налага допълнително законодателство за защита на частната собственост.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...