Акценти
Начало / Култура / Министър Рашидов ще е сред гостите на концерта в завода на Плевенската филхармония

Министър Рашидов ще е сред гостите на концерта в завода на Плевенската филхармония

Министърът на културата Вежди Рашидов ще е сред гостите на концерта в цех № 1 в сградата на завод „Вапцаров“, с който Плевенска филхармония започва утре новия си творчески сезон, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.
На 12 септември,сряда, оркестърът ще свири за работниците и служителите на завода, но не в концертна зала, а при тях „на място“. Концертът е от 16:30 часа в цех № 1 на завода, който се намира на улица „Гривишко шосе“ № 6 в Плевен.
В концерта ще участват хор и солисти от Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. Подготвена е програма по специални аранжименти за симфоничен оркестър, включваща и вечните хитове на АББА, Бийтълс, Луис Армстронг, Франк Синатра, както и популярни пиеси от Скот Джоплин и Гершуин. Програмата ще премине под диригентството на Димитър Панов.

За първи път заводско хале в Плевен се превръща в концертна зала за филхармония и оперен хор, които ще изпълнят евъргрийни. Това е и първият партньорски проект между Плевенската филхармония и плевенския завод, а целта му е да се доближи класическата музика до широката публика. Въпросната практика, популярна от години в развитите европейски страни, вече си проправя път и у нас. Очаква се концертът да бъде посетен от много работници и служители от машиностроителната фирма и членове на техните семейства. Инициативата за организирането му е на Плевенската филхармония и хор „Гена Димитрова“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...